Защо купуваме повече неща, отколкото са ни необходими

Защо купуваме повече неща, отколкото са ни необходими
13 Юни 2016

Защо на една жена са й нужни 10 чифта обувки с ток в различен цвят – според цвета на съответната рокля? А после ще се наложи и чанти да се купуват… Или пък, мъжът казва, че има нужда от почивка и ще започне да ходи на риба, за да е на спокойствие и да се разведрява. За целта си купува въдица и започва да ходи през уикендите. После си взима много скъпа втора въдица със супер невероятна макара… След това решава, че иска лодка за риболова. Купува си и лодка, но няма как да я транспортира до язовира и за целта му е нужно ремарке. И него го набавя, но после няма къде да го държи и трябва да вземе под наем гаража на съседа… И така до края на света.

Бихме могли да освободим живота и ресурсите си за по-важни неща. Но да успеем може и да не е толкова лесно. Има причини поради които купуваме повече неща, отколкото са ни необходими. Можем ли успешно да отговорим на въпроса: „Защо купуваме повече, отколкото ни е необходимо”?

1. Смятаме, че това ще ни даде сигурност.

Нашата логика е следната: ако притежаването на някои материални неща ни носи сигурност (къща, дрехи, надежден транспорт), то притежаването на още материални неща със сигурност ще доведе до още по-голяма сигурност. Но след изпълнение на нашите най-основни нужди, действителната сигурност, получена от материални притежания, е много по-нестабилна, отколкото смятаме. Всички неща се амортизират, развалят или избледняват. И те могат да изчезнат по-бързо, отколкото осъзнаваме.

2. Смятаме, че ще ни направи щастливи.

Никой никога не би признал, че търси щастието в материални притежания – ние всички просто си живеем живота. Купуваме големи къщи, по-бързи коли, по-модерни технологии и следваме модата, вярвайки, че ще бъдем по-щастливи по този начин. За съжаление, действителното щастие е май съвсем друго.

3. По-податливи сме на реклама, отколкото мислим.

Като цяло, ние виждаме около 5000 реклами всеки ден. Всяка реклама носи едно и също послание: животът ви ще бъде по-добър, ако си купите това, което ние продаваме. Чуваме тези съобщения толкова много пъти и от толкова много ъгли, че постепенно започваме все повече и повече да им вярваме.

4. Надяваме се да впечатлим други хора.

В едно богато общество, завистта бързо се превръща в движеща сила за икономическа дейност. След като всички от нашите основни нужди са изпълнени, потреблението трябва да се превърне в нещо повече от нужди. То става една възможност да покажем на обществото нашето богатство, значение и финансов успех.

5. Завиждаме на хора, които притежават повече.

Сравнението изглежда е естествено състояние на човечеството. Забелязваме какво купуват другите хора, как са облечени и какви автомобили шофират. Нашето общество насърчава тези сравнения. И твърде често, ние купуваме неща, от които не се нуждаем, само защото хората в нашите приятелски кръгове ги притежават.

Многото вещи не обогатяват живота ни. В действителност, купуването на неща, от които не се нуждаем, ни възпира от изживяването на страхотни моменти, които реално биха направили живота ни по-хубав, без да е облечен скъпа маркова дреха.

Снимка: Roderick Eime

Тагове: Любопитно

Прочетете още