Тед Кочев - режисьорът, който се завърна в България

Тед Кочев - режисьорът, който се завърна в България
Снимка: Tumblr
15 Март 2016

Тед Кочев е роден като Величко Тодор(ов) Кочев (Цочев) в Торонто, Канада на 7 април 1931 г.

Потомък е на български емигранти: баща му е от Пловдив, а майка му е от Въмбел, Южна Македония, но след Илинденското въстание семейството ѝ бяга в България и тя израства във Варна.

Те се запознават в Канада по време демонстрация през Великата депресия и по-късно сключват брак.

Кочев започва да режисира за канадската телевизия на 24 г. По-късно се премества във Великобритания, където работи за телевизия Ей Би Си (ABC), режисира театрални пиеси и филми за големия екран. Неговият филм „Two gentelmen sharing“ е първият британски филм, селектиран за международния кинофестивал във Венеция.

Следващият му филм „Wake in Fright“ (познат и като „Outback“), заснет в Австралия, и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми и става първият австралийски филм на кинофестивала в Кан.

През 1972 г. Тед Кочев се завръща в Канада, за да заснеме „Apprenticeship of Duddy Kravitz“, с който филм печели наградата „Златна мечка“ на Берлинския филмов фестивал и е номиниран за „Оскар“ за най-добър сценарий.

Тед Кочев прави множество филми за телевизията и киното както в Канада, така и в САЩ.

Снимка: Tumblr

Известен е с „почетни“ появи като третостепенни персонажи в повечето свои филми. Измежду най-касовите му филми са „Първа кръв“ (известен като „Рамбо I“) със Силвестър Сталоун, комедията „Уикендът на Барни“ и др.

На 10 март световноизвестният режисьор пристигна в България за началото на юбилейното, 20-то издание на "София филм фест".

„У дома говорихме български език и ядохме  български гозби като боб, леща, зелник, баница с праз и със сирене. Нашата къща беше обзаведена като къща в Пловдив”, разказа режисьорът пред медиите.

Повече интересни факти за Тед Кочев вижте на  vesti.bg

Прочетете още