Фестивалът за градска култура София Диша стартира на 7 август

Фестивалът за градска култура София Диша стартира на 7 август
Снимка: /facebook/
4 Август 2016

За седма поредна година градът ще живее в летния ритъм на фестивала за градска култура София Диша. Всяка неделя от 7-ми до 28-ми август централни улици в София ще бъдат отворени за хората и културата в град София. Тази година нови за фестивала са и локациите.

София Диша е мултижанров фестивал от градски тип. Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична Община и от 2010 година до 2014 година работи в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Програмата на фестивалът София Диша обединява визуални и сценични изкуства, литература, екология и спорт, социално-образователни инициативи.


Амбициите на фестивала са насочени към стотиците самостоятелни български автори, различни организации и инициативи, които да получат възможност за изява. София Диша има за цел в културно, социално и икономическо отношение да реализира огромния потенциал, който София притежава. По този начин столицата ни ще се появи на европейската културна карта, като сериозен център на култура и събития.

Както вече казахме, фестивалът се провежда всяка неделя от месец август в град София. Това ще се случи на следните дати и улици:

07.08 ул. ИВАН ДЕНКОГЛУ

14.08 ул. МОСКОВСКА

21.08 ул. КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I

28.08 бул. АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ

Основните акценти тази година във визуалните изкуства ще са свързани излагането на творби на Стела Гечева, Златин Орлов, Стоян Николов-Зиков, Анжела Пенчева, Николай Горнишки, Ели Цонова, Никола Михов, и проекта People of Sofia улична фотография, както и илюстраторите Захари Попов, Точка Илиева, кампанията Дай на Кирилица, която представя известни графични дизайнери представящи предимствата на азбуката ни.

В областта на пърформанса ще можем да гледаме Станислав Генадиев и Виолета Витанова, Stand Up комедия от млади автори, цирково изкуство с Цирк дела Люлин, школи за танц ирландски танци, афро самба, флава хаус и музикални проекти за начинаещи изпълнители Вокализирай това. Всяка неделя на музикалната сцена ще слушаме от утвърдени имена в електронната и хип-хоп сцена в България, Subfactor, Ninja Sound Academy, а в областта на литературата ще открием произведения на неиздавани млади автори от групата Писателибезкниги, както и млади автори на българските издателства. Тази година София Диша за първи път интегрира и програма с прожекция на късометражни филми, видео арт, музикални и модни видеа от български и чуждестранни автори.

Прочетете още