Социалните мрежи ни правят по-глупави!

Социалните мрежи ни правят по-глупави!
14 Декември 2017

Изследователи от университета в Единбург проведоха експеримент, който показа, че използването на социалните мрежи влияе негативно на способността на хората да мислят и самостоятелно да взимат решения. 

При проучването, проведено с доброволци, била изследвана способността им да решават математически задачи самостоятелно или в група. Учените достигнали до извода, че участниците в експеримента могат да се замислят над решението, ако работят сами. Когато обаче задачата се даде на група, сред които има човек, който първи реши задачата, всички останали престават да опитват да се справят с решението и копират отговорите на първенеца.

Този експеримент показва, че сайтовете, през които преминава огромен поток информация, като Facebook и Twitter например, създават собствени „умници“, на които останалите потребители се доверяват без особени основания.

Друго изследване, проведено неотдавна, показва, че постоянното търсене на информация в Интернет-търсачките, притъпява паметта на потребителите, тъй като те не виждат необходимост да запомнят данни и информация, които може с лекота да получат във всеки момент с един клик.

В допълнение пък бивш вицепрезидент на Facebook обяви, че социалните мрежи унищожават обществото.

В интервю в Станфордската висша бизнес школа бившият вицепрезидент на Facebook Чамат Палихапития каза:

“Краткосрочните подхранвани от допамин цикли на обратна връзка, които сме създали, разрушават работата на обществото. Няма граждански дискурс. Няма сътрудничество, дезинформация, изкривяване на истината. Това не е проблем на Америка. И не става дума за руски реклами. Това е глобален проблем.”

“Струва ми се, че сме създали инструмент, който разкъсващ тъканта на обществото”, продължи той и призова хората да си вземат почивка от социалните мрежи.

Прочетете още