
Зърнените закуски, които се приготвят бързо, са лесна и удобна храна и се опитват да популяризират новата тенденция в храненето. Но може би се чудите дали тези зърнени храни са толкова здравословни колкото се твърди, че са.
Какво представлява зърнената закуска?
Зърнената закуска е направена от преработени зърна и често обогатена с витамини и минерали. Обикновено се консумира с прясно мляко, кисело мляко, плодове или ядки. Зърната обикновено се преработват във фино брашно и се варят. След това брашното се смесва със съставки като захар, какао и вода. Много зърнени закуски се произвеждат чрез екструзия - процес с висока температура който използва машина за оформяне на зърнените храни. Следва процес на сушене. Накрая се оформят във форми като топчета, звезди, кръгчета или правоъгълници. Зърнените закуски също могат да бъдат надути, на люспи, настъргани или покрити с шоколад или глазура преди да бъдат изсушени.
Всъщност много от тях са заредени със захар и рафинирани въглехидрати. А добавената захар е може би най-лошата съставка в съвременната диета, която допринася за хронични заболявания. Трябва да се отбележи, че по-голямата част от тази захар идва от преработени храни, а зърнените закуски са сред най-популярните преработени храни с високо съдържание на добавени захари. Повечето зърнени храни посочват захарта като втора или трета съставка.
Започването на деня със зърнена закуска с високо съдържание на захар ще повиши кръвната захар и нивата на инсулин. Няколко часа по-късно кръвната захар може да се спадне и тялото ще пожелае друго високовъглехидратно хранене или лека закуска, потенциално създавайки порочен кръг на преяждане.
Затова следете етикетите:
Зърнените закуски се продават в кутии, включващи описание на съдържанието като „ниско съдържание на мазнини“ и „пълнозърнест“. И все пак техните първи изброени съставки често са рафинирани въглехидрати и захар. Малките количества пълнозърнести храни не правят тези продукти здравословни.
Ако решите да ядете зърнени храни за закуска ето няколко съвета които ще Ви помогнат да изберете по-здравословен вариант.
Стремете се към високо съдържание на фибри. Зърнените закуски които съдържат поне 3 грама фибри на порция са оптимален вариант. Яденето на достатъчно фибри може да има множество ползи за здравето. Най-добрите зърнени храни са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захар.
Ако ядете зърнени храни прочетете списъка със съставките.
Не забравяйте да проверите списъка със съставките. Първите две или три съставки са най-важни тъй като съставляват по-голямата част от продукта. Производителите на храни обаче могат да използват трикове, за да скрият количеството захар в продуктите си. Ако захарта е посочена няколко пъти под различни имена дори и да не е на първите няколко места продуктът вероятно е с много високо съдържание на захар.
Добавете малко протеин
Протеинът е най-засищащият макроелемент. Увеличава засищането и намалява апетита. Това вероятно е защото протеинът променя нивата на няколко хормона като хормона на глада грелин и хормона на засищането наречен пептид YY.
Най-добре сутрин за закуска да избирате цели храни с една съставка. Ето няколко чудесни възможности за избор:
Овесени ядки със стафиди и ядки
Гръцко кисело мляко с ядки и резени плодове
Бъркани яйца със зеленчуци
Целите яйца са отличен избор за закуска защото са с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и хранителни вещества. Нещо повече те ви държат сити за дълго време и дори може да стимулират загубата на тегло.
Проучване при тийнейджъри установява, че богатата на протеини закуска намалява апетита и помага чувството на ситост през следващите 36 часа.
Източник: https://www.healthline.com