
Салата айсберг е зеленчук тип зелена салата, който принадлежи към семейството на марулите. Отдавна е познат в европейските страни, но едва в последните години набира сериозна популярност и у нас. Салата айсберг се характеризира с отлични вкусови качества, малко калории и много витамини. Освен всичко друго, тя е по-трайна от обикновената маруля.
Екзотичният зеленчук обогатява и разнообразява трапезата ни по много здравословен начин. Освен всичко друго обаче, тази "ледена" салата притежава доста ценни диетични, хранителни и лечебни свойства. Тя съдържа около 90% вода, което означава, че е и доста нискокалорична. Редовната консумация на айсберг намалява риска от някои ракови заболявания (особено на стомаха), понижава риска от развитие на анемия и сърдечносъдови заболявания. Препоръчва се в менюто и на бременни жени.
Прочетете повече на edna.bg