Заповедта за задължителните маски бе отменена, но носенето им е препоръчително

Заповедта за задължителните маски бе отменена, но носенето им е препоръчително
31 Март 2020

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че отменя заповедта си от вчера, с която постанови задължително да се носят предпазни маски на открити и закрити публични места.

"Искам да ви уведомя, че току що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество", каза той на извънреден брифинг в Министерски съвет, излъчен на живо по БНТ и допълни: "Прибегнахме до това решение заради липсата на обществен консенус и носенето на маски остава препоръка."

"Българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще раздадем на социално слабите хора и тези, които нямат възможност да закупят такива маски", каза Ананиев. Те ще се раздават чрез Министерството на труда и социалната политика и регионалните му служби.

Закупуването им ще отнеме до 1-2 седмици, добави здравният министър. Маските, които ще бъдат закупрени са с най-добрата защита, увери Ананиев и обясни, че те ще са тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите и ще бъдат със сертификат.

Предвижда се, след като маските отново станат задължителни да се намалят глобите за неспазването на заповедта. С решение на парламента от близките дни санкцията от 5 хил. лв. ще бъде намалена. 

Вирусът е нов и хипотезите за това кои хора трябва да носят маски и колко предпазват те, са много, добави той. По думите му взимаме мерки по пример на най-опитните държави. Задължителните маски са превантивна мярка, каза Ананиев. 

Министерство на здравеопазането препоръчва маските да се слагат при напускане на дома. 

Прочетете още