В Google вече можем да търсим песни чрез тананикане

В Google вече можем да търсим песни чрез тананикане
16 Октомври 2020

В съзнанието на човек често остава някоя нова, интересна, но непозната песен. Не можем да се сетим за името или изпълнителя ѝ, но споменът за мелодията остава. В подобен случай, на помощ идва Google, където вече можем да търсим песни чрез тананикане.

Потребителите на Android и iOS, използвайки търсачката на Google, получават тази нова възможност, която позволява търсене на песни чрез тананикане или припяване. Технологията работи благодарение на изкуствен интелект, който анализира песните и чрез машинно обучение опознава мелодиите им. Така сравнява подадения от потребителя звуков сигнал с базата данни от налични изпълнения. Трябва просто да бъде натиснат микрофонът за гласово търсене, да се кажат думите "what's this song?" (коя е тази песен) и да се изтананика мелодията за 15-тина секунди. В резултат ще излезе списък с най-вероятните песни и процента на съвпадение за всяка от тях. После можете да се разгледа информация за всеки трак, да бъдат получени връзки за слушане в различни услуги, видеоклипове в YouTube, текст и т.н.

Компанията дава и информация как работи функцията, посочвайки, че всяка мелодия е като своеобразен отпечатък, а когато изсвирите нещо моделите за машинно обучение трансформират звука в последователност от цифри, които отговарят на мелодията. След това тази последователност се сравнява в реално време с отпечатъците на хиляди песни от цял свят за установяване на потенциалните съвпадения.

Новата функция ще работи и през Google Assistant и е част от няколко нововъведения в търсачката на Google. Всички те разчитат на изкуствен интелект, за да подобрят работата ѝ. Една от тях е и разбирането на контекста на ключовите думи, за да може да предложи по-конкретно търсене в случай на грешка при въвеждането. Това ще ѝ помогне да извежда директни отговори на специфични въпроси дори от страници, които на пръв поглед не са по конкретната тема.

Източник: Google

Прочетете още