Бъдни вечер - Традиции и обичаи на най-светлия семеен празник

Бъдни вечер - Традиции и обичаи на най-светлия семеен празник
24 Декември 2020

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището и семейството. 

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата и годината.

В миналото празничната трапеза се е нареждала върху слама на земята. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите са постни. Трапезата трябва да е отрупана с всичко, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. Най-важна е питката, в която е скрита паричка, клонката от дрян или ореховата черупка.

Преди да започне вечерята на този ден, най-старият мъж в дома прекадява трапезата. Вярва се, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници вещери, караконджоли, магьосници отслабва. Така тъмните сили не могат да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадяват се и всички помещения в къщата.

Празничният хляб в различните краища на България се нарича боговица, вечерник или коледник. На трлапезата се разчупва от най-възрастния в семейството. Първото парче се слага под иконата на света Богородица.

От тестото на погачата се пекат и малки кравайчета - колачета. С тях се даряват коледарите. Когато настъпи полунощ и Коледа, тогава ще дойдат коледарите, тогава ще се роди Христос. Коледуването замества древните езически посвещения на младежите в зрялост. Според традицията коледарите са само момци, които са готови за женене. Облечени в нови дрехи, заметнати с ямурлуци, с калпаци, украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи, стафиди, коледарите обхождат всички домове.

Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато семейството заспи, близките покойници идват да вечерят.

Прочетете още