Топ 10 песни, които ни зареждат с добро настроение и ни правят щастливи

Топ 10 песни, които ни зареждат с добро настроение и ни правят щастливи
28 Май 2020

Хитове на "Queen", "Bee Gees" и АВВА са сред най-зареждащите песни, пише британският ежедневник Daily Star, позовавайки на анкета, направена на Острова. Парчетата "Don't Stop Me Now" на Queen, "Stayin' Alive" на Bee Gees и "Dancing Queen" на АВВА, попадат в Топ 10 на класацията и са окачествени като сингли, които подобряват настроението ни и ни карат да се чувстваме щастливи. Допитването е осъществено от Greatest Hits Radio сред 1300 души на възраст между 30 и 55 години.

Песента, класирана на първо място, като способна да подобри настроението, е хитът "Mr Blue Sky" от 1978 г. на Electric Light Orchestra. За нея са гласували една пета от анкетираните.

"Благодаря, че избрахте за най-щастлива моята песен "Mr Blue Sky". Невероятно е", казва Jeff Lynne от ELO.

Проучването разкрива, че доста от ободряващите песни са записани в края на 70-те години на миналия век. 58% от участниците в анкетата споделят, че песните, които ги правят най-щастливи, са издадените по време на младежките им години.

"Чудесно е, че хората слушат повече радио и че музиката се оказва отлично средство за повдигането на настроението, особено във времето на изолация, когато имаме нужда от положителни стимули повече от всякога.", казва радио водещият Pat Sharp.

Поведенческият специалист Paul McKenna обяснява защо някои песни правят хората щастливи.

"Ние свързваме песента с хубавите времена в миналото. Чрез нея ние се пренасяме отново в тях. Тези песни ни карат да се чувстваме добре, без да ни създават усещането, че сме стари. Слушането им подобрява както психичното, така и физическото ни здраве.", казва експертът.

В Топ 10 на ободряващите песни намират място следните хитове:

1. "Mr Blue Sky" - Electric Light Orchestra

2. "Don't Stop Me Now" - Queen

3. "Stayin' Alivе" - Bee Gees

4. "Dancing Queen" - АВВА

5. "Livin' On a Prayer" - Bon Jovi

6. "Come on Eileen" - Dexys Midnight Runners

7. "You Can Call Me Al" - Paul Simon

8. "Walking on Sunshine" - Katrina and the Waves

9. "Just Can't Get Enough" - Depeche Mode

10. "Never Gonna Give You Up" - Rick Astley

В Топ 50 на песните, които правят хората щастливи, попадат също хитове на Cyndi Lauper, Ricky Martin, John Travolta и Olivia Newton John, Elton John, Prince, Barry White, Whitney Houston, Madonna, Pet Shop Boys, Donna Summer, Guns N' Roses и др.

Прочетете още