„Thriller” с над 1 милиард гледания в YouTube – Michael Jackson e първият с 4 видеоклипа от XX век с този успех

„Thriller” с над 1 милиард гледания в YouTube – Michael Jackson e първият с 4 видеоклипа от XX век с този успех
21 Септември 2024

През декември 1983-та година Michael Jackson преобръща света на музиката завинаги, пускайки невиждан до този момент видеоклип със сюжет, хореография, костюми и уникален грим – появява се култовата музикална зомби визуализация към песента му „Thriller”, която вече може да се похвали с над 1 милиард гледания в YouTube!

Сега, четири десетилетия по-късно този късометражен филм (почти 14 минути) отбелязва важен момент – той е четвъртият на Краля на попа, присъединил се към Billion Views Club, след емблематичните „Beat It“, „Billie Jean“ и „They Don’t Care About Us (Brazil Version)“, което го прави първият изпълнител с 4 видеоклипа от XX век, преминали тази граница в платформата.

С колосален за времето си бюджет от 800 хиляди долара, „Thriller” е дело на режисьора John Landis, изцяло по идея на Michael Jackson. Той се вдъхновил от актуалните тогава филми за зомбита и по-конкретно от класиката „Американски върколак в Лондон”, която всъщност е на Landis. Поради тази причина Jackо кани именно него да снима видеото към заглавния сингъл на албума феномен.

„Феновете започнаха да слушат с очите си“, спомня си режисьорът, след като MTV излъчва пълната му версия за първи път.

През 2009 г. „Thriller” е включен в Националния филмов регистър на Библиотеката на Конгреса за това, че е „културно, исторически или естетически значим” като това е първият музикален клип, получил тази чест. Понастоящем е и най-изтегляният хит на тема Хелоуин за всички времена, според данни на Nielsen SoundScan и е считан за най-влиятелното поп музикално видео в цялата история.

Прочетете още