Текстовете на Taylor Swift ще бъдат изучавани в американски университет

Текстовете на Taylor Swift ще бъдат изучавани в американски университет
16 Септември 2022

Поп звездата Тейлър Суифт ще бъде включена в учебната програма на Тексаския университет в Остин (UTA). Американският университет е добавил в програмата си по литература нова дисциплина, наречена "Книгата с песни на Тейлър Суифт". По време на занятията ще се анализират текстовете на певицата редом с произведения на велики писатели, сред които Самюъл Колридж, Емили Дикенсън и Силвия Плат.

"Този курс използва песенното творчество на иконата на поп музиката Тейлър Суифт, за да представи литературнокритично четене и изследователски методи - основни умения за работа в областта на английската литература и други хуманитарни дисциплини", пише на уебсайта на университета.

В рамките на дисциплината студентите ще изучават албумите ѝ "Red (Taylor's Version)", "Evermore" и "Folklore", който преди година спечели награда Grammy за най-добър албум.

"Фокусирайки се върху музиката на Суифт и културния контекст, в който тя и кариерата ѝ се намират, ще разгледаме рамките за разбиране на творчеството ѝ, като поетична форма, стил и история. Това е и изследване на това как конвенциите на по-скоро традиционната поезия са живи и преработени в съвременната популярна музика", посочват още от учебното заведение.

Суифт стана известна като кънтри изпълнител и има редица хитове зад гърба си. През 2014 г. тя смени жанра, в който се развиваше, и започна да пише и изпълнява поп песни. Тя разполага с огромен каталог от музика, но не притежава правата на части от него, след като, въпреки, че тя беше твърдо против, бившият ѝ звукозаписен лейбъл Big Machine Records продаде правата за музиката ѝ за $300 милиона на компания, собственост на Скутър Браун, който управлява правата на звезди като Джъстин Бийбър и Кание Уест. В резултат на това тя реши да запише наново старите си албуми, така че феновете ѝ да могат да слушат музиката ѝ и тя да е тази, която печели от това.

Университетът в Ню Йорк (NYU) вече предлага модул, посветен на кариерата на Тейлър Суифт. По-рано тази година учебното заведение даде на изпълнителката и почетна докторска степен.

Източник: https://boulevardbulgaria.bg

Прочетете още