Спектакълът Opera D’amore събира световен музикален елит за втора поредна година в София

Спектакълът Opera D’amore събира световен музикален елит за втора поредна година в София
17 Май 2022

Opera D’amore събира световен музикален елит за втора поредна година в София. Събитието ще бъде на 11 октомври в зала 1 на НДК, след като миналата изправи на крака публиката в „Арена Армеец“ с впечатляващо визуално шоу и гласовете на Хосе Карерас, Мария Гулегина, Марко Берти и други оперни изпълнители от най-високо ниво.

Тази година шоу спектакълът на ACAPA обещава да бъде още по-зрелищен с 3D мапинг, интерактивни декори, виртуална реалност и светлинни лазери. Докато изпълнителите са на сцената, реалността около тях ще бъде изградена от интерактивни декори. Зад визията на спектакъла стоят професионалистите от Worldwide FX - една от най-големите визуални компании, работили по големите холивудски продукции, снимани в България.

Участниците пък обещават да отговорят подобаващо на музикалния вкус на публиката на модерната опера в България. Специален гост ще бъде звездата от „Великобритания търси талант“ Кони Талбот, която само на 7 години успява да трогне до сълзи журито на формата и да стигне до финала. Днес тя е млада дама със самостоятелна музикална кариера и милиони почитатели.

В зала 1 на НДК ще бъде още Милияна Николич (мецосопрано), чиято кариера през последните години е на сцените на „Метрополитън опера“ в Ню Йорк, на Операта в Сидни, в Кралския национален театър в Мадрид и др.

Част от Opera D’amore ще бъде и Сузана Бранкини (спинтов лиричен сопран), чийто глас е уникална смесица от цвят, сила и динамика, съчетан със страхотно сценично присъствие. Била е на сцената на „Арена ди Верона“ във Верона, на Театър „Шанз-Елизе“ в Париж и в Националния център за сценични изкуства („Гигантското яйце“) в Пекин.

Мъжкото участие в шоу спектакъла започва с тенора Дарио ди Виетри, който е победител в престижния оперен конкурс „Una voce per l’Arena“. Гласът му е изпълвал с неподражаемо присъствие „Арена ди Верона“, както и оперните сцени в Кайро, Дубай, Сеул, Анкара, Букурещ, Белград и др.

Следва Никола Мияйлович (баритон), който е световен носител на Петия международен гласов конкурс на Лучано Павароти, както и отличен с първа награда на конкурса на Марио Ланза. Той участва в големите оперни театри на Милано, Верона, Хамбург, Лима, Хавана, Москва, Рим, Виена, Токио, Тел Авив, София и др. В репертоара му са включени над 45 значими баритонови роли от световната оперна съкровищница. В момента той е артистичен директор на операта в Белград.

За втора поредна година в Opera D’amore ще се включат Илина Михайлова, Росен Ненчев и Рейналдо Дроз.

Илина Михайлова (сопрано) завършва консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. Участва в майсторските класове на Джакомо Арагал и Ернесто Паласио. Тя е победител в международния конкурс по оперно пеене „Азлико“ в Комо.

Росен Ненчев (тенор) е един от щастливците, избрани за мастър клас на оперната легенда маестро Хосе Карерас, който неведнъж го определя като свой любимец. Солист на Софийската опера и балет, той е един от най-перспективните оперни таланти на България.

Мечтата му да учи с Райна Кабаиванска довежда Рейналдо Дроз (тенор) от Венецуела в България. В Нов български университет печели стипендия за обучение в Музикалния институт „Веки-Тонели” в Модена. Участва в множество концерти в различни градове в Италия.

Публиката отново ще има възможността да се наслади на музика на живо в изпълнение на хора и оркестъра на Софийската опера и балет.

Миналата година Opera D’amore направи своя впечатляващ дебют в зала „Арена Армеец“ пред няколко хиляди зрители. Освен визуалното шоу на световно ниво публиката се наслади на изпълненията на легендата в операта Хосе Карерас, който по-рано беше удостоен с Почетния знак на президента Румен Радев. На сцената излязоха и Мария Гулегина, Марко Берти, Надя Кръстева, Кирил Манолов, Илина Михайлова, Росен Ненчев и Емил Павлов. Диригентската палка на музикалното събитие пък беше поверена на маестро Давид Хименес, който е племенник на Карерас.

На 11 октомври Opera D’amore ще излезе за втори път на българската сцена, преди да тръгне на очаквано световно турне през 2023 година.

Прочетете още