Софийската филхармония открива Сезон 2021/2022 на 16 септември

Софийската филхармония открива Сезон 2021/2022 на 16 септември
15 Септември 2021

След два изключителни концерта с артисти като Соня Йончева, Пласидо Доминго и Валерий Гергиев, Софийската филхармония се подготвя за официалното откриване на Сезон 2021/2020. На 16 септември Националният филхармоничен оркестър ще сподели сцената с легендарния пианист Стивън Ковачевич и диригента Адриан Прабава. В програмата на вечера ще звучат „Ръченица“ от Георги Костов, Концерт за пиано № 24  от Моцарт и Първата симфония на Рахманинов.  

Световнопризнатият пианист Ковачевич гостува за първи път в България. Започнал международната си кариера преди повече от шест десетилетия, той е сред най-търсените по света изпълнители. Сред ангажиментите му напоследък са участия като солист на Aurora Orchestra с Никълъс Кълън, Филхармонията на Лос Анджелис с Мирга Гражините-Тила, Симфоничния оркестър на Монреал с Дейвид Зинман, Симфоничния оркестър на Сидни с Владимир Ешкенази и Симфоничния оркестър Yomiuri Nippon със Силвен Камбрелинг, както и рецитали в Европа, Азия и САЩ – в залите на NCPA (Националния център за изпълнителско изкуство, Пекин), Phillips Collection (Вашингтон), Бриджуотър Хол (Манчестър) и Уигмор Хол (Лондон). Той редовно изнася концерти в Далечния Изток, Австралия и Нова Зеландия и е постоянен гост на престижни фестивали по целия свят – в Лугано, Вербие, Международния фестивал „Мариински“ (по лична покана на Валери Гергиев) и др.

Германо-индонезийският диригент Адриан Прабава е добре познат на меломаните у нас. След големия му успех на 49-ия Международен конкурс за млади диригенти в Безансон през 2005, Курт Мазур го взима за свой асистент в Националния оркестър на Франция от 2006 до 2009. Той става първият бенефициент на Фондацията за млади таланти на Бернард Хайтинк през 2007 и сътрудничи на големия музикант като асистент–диригент на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Има и обширен оперен репертоар, изграден по време на работата му като постоянен диригент и музикален директор в театъра и филхармонията в Тюринген. Работил е и с Атинския държавен оркестър, Германския Радио-филхармоничен оркестър в Саарбрюкен Кайзерслаутерн, Фестивалния струнен оркестър в Люцерн, Симфоничния оркестър на Исландия, Филхармонията в Йоханесбург, Лондонската филхармония, Националния симфоничен оркестър на Тайван, Северногерманския Радио-филхармоничен оркестър в Хановер, Оркестъра на Париж, Филхармоничните оркестри на Люксембург, Марсилия, Страсбург, Базел и Ставангер, Симфониците на Квебек, Филхармонията в Осло.

Ограничено количество билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Прочетете още