Почина пианистът на обичаната унгарска група "Омега" - Ласло Бенкьо

Почина пианистът на обичаната унгарска група
19 Ноември 2020

На 77 години, след тежко боледуване, почина пианистът на унгарската група "Омега" - Ласло Бенкьо. Той е от основателите на бандата през 1962 г., заедно с неизменния фронтмен Янош Кобор и Джозеф Лаукс.

Първоначално "Омега" свирят кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 в състава се включват Тамаш Михай - бас китара и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Джозеф Лаукс и Габор Пресер напускат групата, за да основат друга популярна унгарска формация "Локомотив ГТ". Към "Омега" се присъединява барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от 30 години.
През 1969 издават и първия си албум с авторски песни "10 000 lépés" ("10 000 стъпки"). В него е включена и най-известната им песен "Gyöngyhajú lány" ("Момичето с бисерните коси"), особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от Scorpions в песента "White Dove", която се превръща и в един от най-големите хитове на немските величия. В български вариант мелодията звучи и в популярния поп фолк казармен химн "Батальонът се строява" в изпълнение на "Южен вятър".

"Омега" имат богата дискография от студийни записи, сингли, лайв изпълнения на унгарски и английски и редица успешни гастроли, сред които забележителен е концертът им със Supertramp в Базел, Швейцария, и шоуто им със Scorpions през 1994 г. в Будапеща пред 70 000 души на "Нейпщадион".

Прочетете още