“Paris Blues” - последната известна неиздадена песен на The Doors с нов музикален видеоклип

“Paris Blues” - последната известна неиздадена песен на The Doors с нов музикален видеоклип
25 Ноември 2022

„Блусът е единствената оригинална форма на изкуство, която Америка е създала за 200 години. . . има само два местни музикални формати, възникнали в Съединените щати, и едната е блусът.“ – Jim Morrison, представяйки „Little Red Rooster“, Ванкувър, 6 юни 1970 г.

Легендарното студийно произведение на The DoorsParis Blues”, последната известна неиздадена песен от творчеството на групата, е достъпна дигитално заедно с новото видео. Клипът към “Paris Blues” направи своята телевизионна премиера и дебютира на страницата на групата в YouTube - the band’s YouTube page. Сингълът излиза у нас благодарение на Орфей Мюзик – изключителен лицензиант на Warner Music за България.

“Paris Blues” също служи като заглавна песен на нова компилация на блус тематика със същото име, която излиза на винил за Черния петък на Record Store Day на 25 ноември. Албумът ще бъде наличен като ограничено издание от 10 000 номерирани копия на полупрозрачен син винил в избрани независими музикални магазини. Обложката на дългосвирещия албум е оригинална картина на китариста Robby Krieger, а комплектът включва и линейни бележки от блус учена Mary Katherine Aldin.

“Paris Blues” измина дълъг път, изпълнен с препятствия до издаването си, придобивайки легендарно качество сред феновете на Doors. Оригиналната блус песен, написана от групата е записана по време на една от записните сесии на групата за „The Soft Parade” или „L.A. Woman” (изглежда никой не си спомня). Основната лента на песента е изгубена и единственото оцеляло копие е дадено на кийбордиста на Doors - Ray Manzarek. За съжаление, това копие беше частично повредено от сина му Pablo (прохождащ по това време), който записа няколко кратки части. Сега, чрез известно творческо редактиране, песента ще види бял свят за новия албум.

Голямата любов на групата към блуса се изразява в „PARIS BLUES”. Другите акценти включват два неиздавани досега записа на живо на Jim Morrison и Krieger, които изпълняват като дуо на бенефиса за кметската кампания на Norman Mailer на 31 май 1969 г. в Западен Холивуд. Първата песен е „I Will Never Be Untrue“, оригинал на бандата, написан за албума - Morrison Hotel от 1970 г., но не е включена в него. Другият е кавър на „Me And The Devil Blues“ на Robert Johnson. И двете песни са записани от Frank Lisciandro, режисьор, който се сприятелява с Manzarek и Morrison, когато и тримата посещават филмовата програма в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

„Paris Blues” съдържа и две песни, записани по време на сесиите на групата за The Soft Parade от 1969 г. – „(You Need Meat) Don’t Go No Further“ и „I’m Your Doctor“. И двете включват Manzarek като вокал, подкрепен от Krieger и барабаниста John Densmore. През 2019 г. към песните беше добавен бас от Robert DeLeo от Stone Temple Pilots, които бяха включени в 50-то юбилейно издание на албума на Rhino. Обратната страна на „Paris Blues” събира три песни от Live in Vancouver 1970, концертен албум, издаден през 2010 г. от лейбъла The Doors Bright Midnight Archive. Записани по време на турнето на групата през 1970 г., тези песни на живо насочват вниманието към легендарния блусмен Albert King, който се присъедини към групата на сцената по време на нейното шоу на 6 юни 1970 г. в Pacific Coliseum във Ванкувър. Представянето на King от Morrison е включено заедно с изпълнения на живо на „Little Red Rooster“, „Rock Me Baby“ и „Who Do You Love?“.

Прочетете още