Отиде си Кралицата на рокендрола Tina Turner

Отиде си Кралицата на рокендрола Tina Turner
24 Май 2023

За огромно съжаление, загубихме още една от значимите личности в музикалния свят. Легендарната Tina Turner почина на 83-годишна възраст, съобщава нейният говорител, цитиран от световните медии.

В изявлението се казва: "Tina Turner, "Кралицата на рокендрола" почина мирно днес на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт близо до Цюрих, Швейцария. С нея светът губи музикална легенда и модел за подражание."

В официалната ѝ facebook страница бе публикувано следното съобщение: "С голяма тъга съобщаваме за кончината на Tina Turner. Със своята музика и безкрайна страст към живота, тя омагьоса милиони фенове по света и вдъхнови звездите на бъдещите поколения. Днес казваме сбогом на една добра приятелка, която ни оставя най-голямото си дело: нейната музика. Отправяме нашите съболезнования към семейството ѝ. Tina, ще ни липсваш безкрайно много". 

Днес определяна като най-мощния женски глас в музиката, Tina Turner е родена през 1939 година в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Започва да пее още от средата на 50-те, но успехът за нея идва около десет години по-късно като член на "Ike & Tina Turner Revue" - заедно със съпруга ѝ реализират поредица от големи хитове. През 1978-а двамата се развеждат и в началото на 80-те Tina дава старт на соловата си кариера, която е белязана от огромен успех. Кариерата ѝ като певица продължава повече от половин век и тя получава широко признание и множество награди. Сред незабравимите ѝ и емблематични хитове са "Proud Mary", "What's Love Got To Do With It", "Better Be Good To Me", "We Don't Need Another Hero" и разбира се, изключителното парче "The Best" (1989 г.)!

За приноса и цялостното ѝ творчество Tina Turner е носителка на общо 12 награди Grammy, включително 3 Grammy Hall of Fame и 1 Lifetime Achievement Award (2018). Включена е в Залата на славата на рокендрола два пъти - като част от дуета с Ike и самостоятелно. Удостоена е със Звезда на Алеята на славата в Холивуд и на Алеята на славата в Сейнт Луис като има продадени повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Флагманът на американската музикална сцена - списание Rolling Stone я нарежда на 63-то място в списъка "100-те най-велики творци" и на 17-а позиция в класацията "100-те най-велики певци на всички времена". Освен в музиката, Tina Turner се радва на успех и в киното, включващ роля в рок мюзикъла от 1975 г. "Томи" и главна роля в "Лудия Макс 3" с Mel Gibson, както и кратка поява в "Последният екшън герой от 1993 г.".

Тя бе толкова голяма, че четирите букви, TINA, бяха достатъчни, за да знаем за кого говорим. Тя бе най-енергичният изпълнител не само на своето поколение. А гласът ѝ... River deep, mountain high!

Светла да е паметта ѝ! Винаги ще я помним така...

Прочетете още