Нов роял ще радва публиката на Софийската филхармония в зала „България“

Нов роял ще радва публиката на Софийската филхармония в зала „България“
27 Април 2021

След повече от 30 години зала „България“ се сдоби с нов концертен роял „Стейнуей“ от най-висок клас Гранд (D 274). Със своята дължина от 274 см. този величествен инструмент, върхът на концертните Грандове, е най-честият избор на най-големите пианисти в света и покрива всички изисквания на виртуозите, които все по-често припознават Софийската филхармония за свой достоен партньор. Сред тях са Иво Погорелич, Марта Аргерич, Елена Башкирова, Елизабет Леонская, Паул Бадура-Скода.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров не сдържа емоциите си и изсвири няколко акорда още при разопаковането на инструмента. Първите звуци, които прозвучаха на новия роял в зала „България“ бяха откъси от вариациите на Ал. Владигеров на „Дилмано Дилберо“.
„Нивото, което търсим в музиката и сред изпълнителите, най-накрая ще бъде защитено и от достоен инструмент за нашите солисти - пианисти. Когато искаме да сме сред най-добрите, това означава и да даваме най-добрите възможности за изпълнение. Новият инструмент на Софийската филхармония ще бъде със сигурност харесан от звездите, които ще гостуват през следващите сезони. Надявам се в близко бъдеще и музикантите от Софийската филхармония да получат инструментите, които заслужават.“

Софийската филхармония изказва своята благодарност на българския виртуоз Евгени Божанов, който се нае с нелеката задача да избере най-добрия инструмент от централата в Хамбург.
Заради затрудненията в пътуването, породени от пандемията, се наложи роялът да изчака няколко месеца, преди да пристигне в зала „България“.

Роялът е с 274 см. дължина, 157 см. широчина. Тежи около 500 кг. Сумата за закупуването му в размер на 274 хил. лв. беше отпусната от Министерството на културата.

Дебютът на новия роял ще бъде на 6 юни, когато Людмил Ангелов и Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров ще изпълнят „Рапсодия в синьо“ на Гершуин.

Прочетете още