Музикална машина на времето – 5 бързи факта

Музикална машина на времето – 5 бързи факта
19 Май 2020

Историята е пълна с интересни събития, които е добре да бъдат отбелязани или припомнени, а ние днес отново се качваме в музикалната машина на времето, за да прелетим години, че дори десетилетия назад и отново ви представяме няколко любопитни факта, този път случили се на 19-и май през годините:

► На тази дата през 1973-та година Stevie Wonder застава на върха на класацията за сингли в САЩ с "You Are The Sunshine Of My Life". Песента е третият му №1 хит в САЩ и му носи награда Grammy за "Най-добро мъжко вокално изпълнение".

► През 1979-а пък ABBA стартират четириседмичен престой на първото място в класацията за албуми на Великобритания с техния "Voulez-Vous", който по това време е четвъртият №1 албум на групата.

► По същото време, но в САЩ, на върха на класацията за албуми застава британската група Supertramp с техния шести студиен албум "Breakfast In America", част от който са хитовите сингли, достигнали челните места в Billboard - "The Logical Song", "Goodbye Stranger" и "Take the Long Way Home". Всъщност "Breakfast In America" се превръща в най-продаваното произведение на Supertramp, с реализирани над 18 милиона копия и е единственият №1 на групата в САЩ.

► На 19 май, но преди 3 десетилетия, през 1990 Madonna стартира триседмичен престой на първото място в класацията за сингли в САЩ с "Vogue". Култовата песен тогава е осмият ѝ №1 хит в Америка и седмият №1 във Великобритания.

► Преди точно 10 години, на 19 май 2010-а "Stairway To Heaven" на Led Zeppelin беше обявена за любимата рок песен на Великобританците, след гласуване на слушателите на радиостанция Absolute Classic Rock. Освен смятаната от мнозина за една от най-великите рок композиции на всички времена, в Топ 10 на класацията влизат още две парчета на легендарната британска рок група - "Whole Lotta Love" под №4 и "Rock 'n' Roll" под №7.

Прочетете още