Легендарното видео към песента „Thriller” става на 40

Легендарното видео към песента „Thriller” става на 40
2 Декември 2023

Преди точно четири десетилетия, на 2 декември 1983-а година, Michael Jackson преобръща света на музиката завинаги, пускайки невиждан досега видеоклип със сюжет, хореография, костюми и уникален грим. Да, тогава се появява култовото музикално зомби видео към песента му „Thriller”!

Клипът, чийто бюджетът е колосален за времето си - 800 хиляди долара, е сниман от режисьора John Landis и e изцяло по идея на Краля на попа. Той се вдъхновил от актуалните тогава филми за зомбита и по-конкретно – от класиката „Американски върколак в Лондон”, която всъщност е дело на Landis. Поради тази причина Jackо кани именно него да снима видеото към заглавния сингъл на албума феномен. А MTV излъчва го за първи път пълната му 14-минутна версия в същия ден. „Феновете започнаха да слушат с очите си“, спомня си режисьорът.

През 2009 г. видеото е включено в Националния филмов регистър на Библиотеката на Конгреса за това, че е „културно, исторически или естетически” значимо като това е първият и единственият музикален клип, получавал тази чест. Понастоящем визуализацията към „Thriller” е считана за най-влиятелното поп музикално видео за всички времена.

Прочетете още