Легендарният Театър Младинско от Словения идва у нас за Нощта на театрите

Легендарният Театър Младинско от Словения идва у нас за Нощта на театрите
17 Ноември 2022

Легендарният Театър Младинско от Любляна, Словения ще гостува в София като част от Нощ на Театрите. За пръв път арт инициативата в България реализира такова мащабно събитие, и то с култовия спектакъл на “лошото момче” на Балканите, режисьора Оливер Фърлич - “Проклет да е предателят на отечеството”, спечелил редица награди от най-големите театрални фестивали в цял свят. У нас той ще бъде поставен в две поредни вечери, на 22 и 23 ноември, в столичното арт-пространство „Топлоцентрала“, като специално за българската публика са подготвени субтитри.

В емблематичното си представление Фърлич третира любовта и омразата към театъра, рамката, в която той поставя под въпрос границите на артистичната и гражданската свобода, фрагменти от историята на разпадането на Югославия - едно символично пространство, обитавано от актьори, поставени пред дилеми, с които всички се сблъскваме, но за които често доброволно си затваряме очите. През годините универсалността на спектакъла се потвърждава с редица успешни представяния на големите световни фестивали. За него френският Le Figaro пише: “...всички са съгласни, че представлението ни удря силно, и то умишлено. Тези актьори вярват в силата на театъра, който свързва, просвещава, действа. В нашето разглезено общество, в което сцените са наситени с "културни продукти" без вкус, това представление е истинско събитие”.

Спектакълът вълнува и провокира в еднаква степен както публиката в над 30 държави от 4 континента, където е гастролирал до момента, така и критиците. Още след премиерата си през 2010 г. в Любляна “Проклет да е предателят на отечеството” е желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е “истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем”, по думите на „Радио Београд“.

Полското издание за култура Wywrota пък отбелязва, че осмиването на национализма с помощта на откровена пародия изглежда много по-лесно, отколкото ескалирането в тревога, патос. „И ако това ни разсмива, ние се смеем с натежало сърце. Елементите на гротеската в пиесата са близки до съвършенството. Подобен художествен ефект се среща рядко и изисква наистина изключителна смелост.“

“Проклет да е предателят на отечеството” ще се играе за първи път на българска сцена на 22 и 23 ноември, от 19:30 ч. в Зала 1 на РЦСИ Топлоцентрала. Билети за представлението може да се закупят онлайн тук.

Гостуването на представлението в България се осъществява от РКЦИ Топлоцентрала, Таймлайн Продакшънс и Фондация Асоциация Информбюро с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд култура по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

Прочетете още