
Британска пивоварна произвежда бира с помощта на изкуствен интелект, като рецептата се променя в зависимост от отзивите на клиентите, интерпретирани от алгоритъм.
Системата помага за по-бързо реагиране на отзивите за бирата.
На бутилките на четири видове бира на компанията има кодове, които насочват към програмата във Фейсбук. В нея изкуственият интелект задава серия въпроси. Информацията след това се интерпретира от алгоритъм, който се учи от практиката, за да усъвършенства въпросите.
Въпросите са за предпочитанията на клиентите и вкуса. Отговорите обикновено се дават с оценки до 10, да и не, или неопределено. Натрупването им насочва към тенденциите и дава ценни идеи за производството. Бирата се променя бавно с времето.
"С изкуствения интелект все едно клиентът е в едно помещения с пивоваря" - каза създателят на пивоварната Хю Лийт.: „За човек ще е много трудно, а и би отнело много време да събере такава информация. Изкуственият интелект го прави с лекота." Досега с помощта на изкуствения интелект пивоварната е променила бирата си 11 пъти за една година.
За успокоение на всички любители на пивото, които имат притеснения за здравето или коремчето си, ето редица научни факти, според които бирата е полезна.
1. Бирата удължава живота
Изследователи от Вирджинския технологичен институт са установили, че за умерените консуматори на бира рискът от смърт в определен период от време е с 19 процента по-малък, отколкото за хората, които не близват и капка.
2. От бира се отслабва
Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон е автор на книгата "Митът за храната", в която твърди, че всичко, известно на хората за отслабването, е погрешно. Авторът например изтъква, че пиенето на белгийска бира е полезно за стомашно-чревните бактерии, подпомагащи ефикасното храносмилане.
3. Бирата помага срещу рак
Смята се, че съставка в бирата може да помогне на тялото в борбата срещу рака. Веществото ксантохумол - флавоноид в хмела, който се използва в производството на бира, е мощен антиоксидант със свойството да потиска ензими с роля в развитието на туморите.
4. Бирата в действителност няма вина за биреното коремче
Проучване на специалисти от Университетския колеж в Лондон показва, че всъщност няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на схващането, че пиенето на бира води до появата на характерното коремче. "Разпространеното схващане е, че средностатистически любителите на бирата са по-дебели от почитателите на виното или спиртните напитки. Връзката между бирата и затлъстяването, ако изобщо има такава, вероятно е слаба", пишат изследователите.
5. Бирата предпазва от камъни в бъбреците
Според проучване, публикувано в изданието на Американското дружество по нефрология, за хората, които пият бира в умерени количества, рискът от камъни в бъбреците е с 41 процента по-малък.