Каква е разликата между сладолед и джелато?

Каква е разликата между сладолед и джелато?
2 Април 2019

С идването на пролетта и наближаването на най-приключенския, вълнуващ и слънчев сезон от годината – лятото, решихме да обърнем внимание на един от любимите ни десерти през топлите месеци, а и не само – сладоледа.

Много хора си мислят, че джелато е италианската дума за сладолед, но има разлика между средиземноморския десерт и сладоледа. Ако някога сте били в Италия, то със сигурност сте опитвали разхлаждащия крем, който е с много наситени вкус и аромат - това е джелато.

Всъщност има няколко основни разлики между джелато и сладолед. Те се дължат на три фактора: съдържанието на мазнини, въздуха и температурата на сервиране. Сладоледът се прави от сметана, която трябва да има поне 10% мазнини, докато джелато се прави основно от мляко, така че е с по-ниско съдържание на мазнини. Също така в съставките на сладоледа присъстват яйчени жълтъци, докато джелато се прави с по-малко или изобщо без жълтъци.

Но най-отчетливата разлика се наблюдава в текстурата, което се дължи на бъркането. За разликата от сладоледа, италианският сладкиш се разбърква по-рядко, като така в него влиза по-малко въздух (между 25-30%), докато при сладоледа честото разбъркване вкарва до 50% въздух в сместа. Сладоледът се съхранява и сервира на минус 12 градуса, а джелато, поради по-ниското съдържание на мазнини се поднася от минус 5 до нула градуса.

Прочетете още