In Memoriam: Големите имена от света на музиката, които загубихме през 2019 година

In Memoriam: Големите имена от света на музиката, които загубихме през 2019 година
31 Декември 2019

В края на годината и на прага на новата 2020 отново е време за равносметки. Светът загуби много от музикалните си гении през последните години. За съжаление, 2019 също ни отне още наистина големи имена. Те вече не са сред нас, но творчеството и музиката им остават завинаги! Време е да отдадем почит на талантите, които си отидоха през изминалата година.

На 4 март на 49-годишна възраст си отиде фронтменът на The Prodigy Кийт Флинт. През 90-те години вокалистът на култовата банда се превръща в едно от лицата на Britpop културата, като енергичният му танцов стил и пънк прически го превръщат в един от най-разпознаваемите герои на течението. По време на почти 25-годишната си история The Prodigy продават над 25 милиона копия от албумите си по цял свят.

На 16 март, на 81-годишна възраст почина китаристът Дик Дейл - автор на музиката от "Криминале". Определян като родоначалник на стила сърф рок, Дик Дейл започва музикалната си кариера през 1959 г., а първият му албум излиза през 1962 г. Има общо 11 албума, многократно е участвал в музикални предавания и е изпълнявал ролята на самия себе си в телевизионни сериали и филми. Най-известен е обаче с хита си "Misirlou", използван от режисьора Куентин Тарантино в превърналия се в класика култов филм от 1994 г. "Криминале".

На 5 април, малко преди да навърши 39 години ни напусна вокалистът на Gravity Co. Явор Захариев. Gravity Co. е една от най-иновативните български групи. Банда – пионер в съвременната електронно-китарна музика у нас, която имаше изключително силни години в близкото минало. Били са на сцена с много световно признати артисти и групи като Stereo MCs, Fun Lovin' Criminals, The Prodigy и др.!

На 21-ви юли на 58-годишна възраст cи oтидe обичаният български музикант Мaриo Cъбeв, извecтeн кaтo Буги Бaрaбaтa. Ocнoвaтeл нa "Бaрaби Блуc Бeнд" и aвтoр нa вcичкитe пecни в шecттe aлбумa нa групaтa: "Пecни oт гaрaжa", "Лoши врeмeнa", "Cрeщу вятърa", "18 кaрaтa кaл", "Бeз прaвo нa oбжaлвaнe" и "Бecнитe кучeтa нa блуca". Cъaвтoр нa хитa нa Вacкo Кръпкaтa – "Нямa бирa" и водещ в радио Z-Rock.

На 15 септември на 75-годишна възраст почина вокалистът на The Cars Рик Окасек. Той е един от основателите на групата, с които е част от Rock & Roll Hall of Fame. The Cars имат общо 13 хита в американския Top 40 и бяха една от първите групи, които започнаха да правят видеоклипове. Още през 1984, по време на първото издание на наградите на MTV, те печелят в категория "Видеоклип на годината" с "You Might Think". Сред най-известните им песни са "Shake It Up", "Just What I Needed", "Good Times Roll", "My Best Friend's Girl", "Let's Go" и "Magic".

На 12 октомври ни напусна големият български джаз музикант и композитор Милчо Левиев, на 81-годишна възраст. Той е композиторът, който прославя България в джаз музиката. Свири с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм, Глен Ферис Джордж Дюк и Ал Жеро. Преподава в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис, води майсторски клас в Нов български университет (НБУ). Изнася концерти по целия свят и пише филмова музика както за български, така и за американски филми. Има две номинации за "Грами" и десетки престижни награди от световни фестивали. Носител е на най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката.

В края на годината, на 9 декември си отиде гласът Roxette Мари Фредриксон. Вокалистката и съосновател на легендарното шведско дуо почина на 61-годишна възраст, след продължително заболяване. Приключението ѝ заедно с Пер Гесле започва през 1986 година. Целта им е една - да се прочуят извън Швеция. И успяват - двамата се превръщат в неизменна част от световната музикална сцена. Успехите на поп дуото са безспорни - продават над 75 милиона албуми, създават и изпяват редица хитове, покорили световни класации. А навсякъде по света Мари е позната като невероятен изпълнител на живо. Тя е страхотна в студиото, но нейното естествено място е сцената. "The Look" е първият им сингъл, който се изкачва на първо място в Billboard 100, а албумът "Look Sharp!" става платинен. Особено голямо признане им носи и песента "It must have been love", която е част от саундтрака на филма "Хубава жена". Едни от най-популярните им парчета, превърнали се в абсолютни класически хитове са "Joyride", "Listen To Your Heart", "Fading Like A Flower", "Spending My Time", "Dressed For Success", "Dangerous" и "Sleeping In My Car".

Прочетете още