Гледайте официалното видео към последната песен на Beatles

Гледайте официалното видео към последната песен на Beatles
4 Ноември 2023

Премиерата на музикалното видео към "Now And Then" вече е факт в канала на Beatles в YouTube. Прочувственият и хумористичен клип приканва зрителите да отпразнуват вечната и непреходна любов на John, Paul, George и Ringo един към друг, докато те създават последната си песен. Видеото е дело на гениалния новозеландски филмов режисьор, сценарист и продуцент Sir Peter Robert Jackson ("Властелинът на пръстените" и трилогията "Хобит").

"Когато Apple ме помолиха да направя клипа, бях много резервиран - мислех си, че следващите няколко месеца ще бъдат много по-забавни, ако тази сложна задача е проблем на някой друг и аз мога да бъда като всеки друг фен на Beatles, наслаждавайки се на наближаването на премиерата на нова песен и клип на групата. Можех да изпитам това преживяване още веднъж - всичко, което трябваше да направя, беше да кажа "не" на Beatles. Ако трябва да бъда честен, само мисълта за отговорността да направя клип, достоен за последната песен, която те ще издадат, породи набор от тревоги, които бяха твърде големи, за да се справя с тях. Любовта ми към Beatles през целия ми живот се сблъска със стената на чист ужас при мисълта, че ще подведа всички. Това породи в мен силна несигурност, защото никога преди не бях правил музикален клип и не бях в състояние да си представя как бих могъл дори да започна да създавам такъв за група, която се е разпаднала преди повече от 50 години, никога не е изпълнявала песента и половината от членовете ѝ вече не са сред нас", споделя Peter Jackson.

"Казах на Apple, че липсата на подходящи кадри ме притеснява. Щеше да се наложи да използваме много редки и невиждани филми, но те са много малко. Знаех, че Beatles не приемат "не" за отговор, ако са решили нещо - но те дори не ме изчакаха да кажа "не". Оказах се повлечен от тях, докато те бързо решаваха проблемите ми. Paul и Ringo заснеха кадри от свои изпълнения и ми ги изпратиха. Apple откриха над 14 часа отдавна забравени филми, заснети по време на звукозаписните сесии през 1995 г., включително няколко часа, в които Paul, George и Ringo работят по "Now And Then", и ми дадоха всичко това. Честно казано, макар да се надяваме, че сме дали на Beatles подходящо последно сбогом, това ще трябва да решите сами, когато гледате видеото. Много съм щастлив, че не чакам излизането на нечий друг музикален клип "Now And Then". Искрено се гордея с това, което направихме, и ще го пазя години наред".

Историята на "Now and Then" продължава 5 десетилетия. За първи път върху дълго пазеното демо на John Lennon работят Paul, George и Ringo през февруари 1995 г. като част от проекта The Beatles Anthology, но то остава незавършено, отчасти поради технологични предизвикателства, свързани с работата с вокала, който John е записал през 70-те години на миналия век. В продължение на години изглеждаше, че песента никога няма да бъде завършена, но през 2022 г. се случва нещо изключително. Софтуерната система, разработена от Peter Jackson и неговия екип, използвана по време на продукцията на документалната поредица "The Beatles: Get Back“  довежда до въпроса: "Kакво може да се направи сега с демото на Now And Then?". Peter Jackson и неговият екип, ръководен от Emile de la Rey, прилагат същата техника към оригиналния домашен запис на John, запазвайки яснотата и целостта на оригиналното му вокално изпълнение, като го отделят от пианото. В резултат на това оригиналният запис може да бъде обработен наново с участието и на четиримата Beatles. В четвъртък, 2 ноември, "Now And Then" бе споделена със света така, както винаги е трябвало да бъде чута. Тази забележителна история на отразява безкрайното творческо любопитство на Beatles и споделеното им увлечение по технологиите. Тя отбелязва завършването на последния запис, който John, Paul и George и Ringo успяват да направят заедно, и чества наследството на най-влиятелната група в историята на популярната музика.

Тази последна част от историята на записите на Beatles ще бъде последвана от нови издания на двата сборни албума, които винаги са били считани за окончателното представяне на творчеството им. След дебюта им през 1973 г. колекциите от 1962-1966 г. ("The Red Album") и 1967-1970 г. ("The Blue Album") въведоха безброй слушатели от всички възрасти, от всички краища на света, във вечнито творчество на Beatles. Разширените версии, 2023 Edition, излизат на 10 ноември и обхващат цялата кариера на Beatles със 75 изключителни песни, от първия им сингъл "Love Me Do" до последния "Now And Then". 21 новодобавени песни в колекциите (12 в "Red" и 9 в "Blue") представят още най-доброто от творчеството на групата.

Прочетете още