Франкофоли се завръща у нас – Maitre Gims, Imany, LP и Helena Paparizou в Пловдив на 16 и 17 юни

Франкофоли се завръща у нас – Maitre Gims, Imany, LP и Helena Paparizou в Пловдив на 16 и 17 юни
14 Март 2023

Най-големият франкофонски фестивал в света Франкофоли се завръща тази година у нас, в Пловдив на Гребната база на 16 и 17 юни. Билетите на промо цени вече са в продажба в мрежата на Eventim.bg, EasyPay.bg и Еpaygo.bg.

Сред първите големи имена, потвърдили участие на българското издание на фестивала, е Имани. Френската изпълнителка идва отново у нас, доказателство, че България е една от най-любимите ѝ дестинации за концерти. Елегантна и мистична, Имани преминава през различни музикални жанрове - фолк-соул, блус-рок, хип-хоп, фънк, поп и класика с впечатляваща лекота.

Следващото популярно име в афиша на Франкофоли е LP или Лаура Перголизи, както е истинското ѝ име, е родена в Лонг Айлънд, Ню Йорк, но има италиански корени. Обича мъжките костюми, татуировките и има супер разпознаваем глас. Но освен изпълнител, LP е и брилянтен музикант. Автор е на хитове за големи имена в музиката като Шер, Риана, Кристина Агилера, Рита Ора и Бекстрийт бойс. Песента ѝ "Lost On You" я изстрелва в международния хит небосклон през 2015, а LP идва отново в България с последния си албум "Churches".

На Франкофоли в Пловдив през юни идва и рап звездата Метр Гимс. Носител на различни награди и с повече от четири милиона копия продадени албуми, винаги скрит зад прочутите си тъмни очила, той е сред най-успешните изпълнители на сцена във Франция, както и продуцент и автор на оригинална музика. През последните няколко години, Метр Гимс има дуети със Sia, Pitbull, Lil Wayne, Maluma и Sting.

Друга любима европейска звезда, която се присъединява към френския фестивал в Пловдив, е Елена Папаризо – шведската певица с гръцки корени е победител в песенния конкурс Евровизия, има 22 видео музикални награди MAD, награда от MTV Europe и е абсолютна любимка на българската публика.

Освен тях на 16 и 17 юни в Пловдив, ще видим и La Caravane Passe, Bon Entendeur и Shouse. Shouse са Ед Сървис и Джак Мадин, двама приятели, които правят оригинална хаус музика и от време на време – по някой международен хит. Лайв сетът им включва микс от аналогови синтезатори, дръм машини и чудновати инструменти, измислени в селската барака на бащата на Джак. Хаус парчета им са забележителни с огромни хорови химн моменти и предразполагат за много танци.

La Caravane Passe е френска група за съвременна музика, ярко оцветена с цигански и номадски фолклор от различни държави в Източна и Южна Европа. Създадена в края на 2000 г. от певеца, автор на песни и мултиинструменталист Тома Фетерман, за La Caravane Passe музиката е пътешествие, което носи южния дух на свобода и неспирен празник.

Bon Entendeur са Арно Боне и Пиер Дела Моника и идват директно от слънчевата, френска Ривиера. Те са дует приятели и меломани с дарба и желание за непрестанни интерпретации. В музиката си смесват версии на песни от 60-те и 70-те години с нови концепции, легендарни гласове и оригинална продукция.

Фестивалът "Les Francofolies" /Ле Франкофоли/ - най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, "Ле Франкофоли" се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 - е възстановен в България, след почти 20-годишно отсъствие.

Припомняме, че след пет издания в Благоевград, тази година френският фестивал ще се проведе на Гребната база в Пловдив. Събитието е част от програмата „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив и с медийното партньорство на Радио ENERGY и Радио и Телевизия Сити.

Билети: тук

Фейсбук събитие: тук

Прочетете още