Европейците са изложени на опасно високи нива на вреден химикал, използван при пластмасови изделия

Европейците са изложени на опасно високи нива на вреден химикал, използван при пластмасови изделия
18 Септември 2023

Европейците все още са изложени на доста високи нива на бисфенол А - вреден химикал, който от десетилетия се използва за производството на някои пластмасови изделия, предадоха ДПА и АФП, като цитираха доклад на Европейската агенция по околна среда. Експертите обявиха, че проби от урина, взети от европейци в различни страни, са показали, че излагането на бисфенол А остава "значително над допустимите нива на безопасност за здравето" и представлява потенциален риск за милиони хора.

Това е синтетичен химикал, широко използван в пластмасови и метални контейнери за храна, бутилки за вода за многократна употреба и тръби, по които преминава питейна вода.

Според eвроагенцията дори и в малки дози химикалът може да отслаби имунната система. Други здравословни проблеми, които потенциално създава, включват безплодие и алергични кожни реакции.

Бисфенол А и два негови заместители са открити в урината на 2756 възрастни от единадесет държави: Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Исландия, Люксембург, Полша, Португалия и Швейцария.

"Нивото на превишаване (над безопасните нива) варира между 71 и 100 процента", казват от Европейската агенция по околна среда за участвалите в проучването страни.

"Благодарение на новаторския изследователски проект на ЕС за човешки биомониторинг можем да видим, че бисфенол А представлява много по-широко разпространен риск за нашето здраве, отколкото се смяташе досега", каза изпълнителният директор Леена Юля-Мононен в разпространено изявление. "Трябва да се отнесем сериозно към резултатите от това изследване и да предприемем повече действия на равнище ЕС, за да ограничим излагането на химикали, които представляват риск за здравето на европейците".

Прочетете още