Ето защо водата с лимон е толкова полезна

Ето защо водата с лимон е толкова полезна
13 Май 2022

Искате ли утрото да започва с бодро настроение и тонус, а денят да е ведър и пълноценен? Има един лесен начин да постигнете това без много усилия. Започнете всяка сутрин да изпивате една чаша вода, в която сте добавили сока на половин лимон. Изглежда елементарно, но ефектът е гарантиран.

Начинът, по който започва денят, е изключително важен за цялостния ни жизнен тонус чак до вечерта. Първото нещо, което правим след сън, е от съществено значение за ежедневието ни, а също така се отразява върху устойчивостта на организма срещу вируси и болести. За да получим успешен старт на деня, е необходимо да се самодисциплинираме и фокусираме върху сутрешните ритуали, които балансират тялото и му помагат да работи с ритъма на природата.

Ако имате проблеми с храносмилането, кожата или наднорменото тегло, водата с лимон може да е перфектното решение, защото ще подобри храносмилателната и имунна система, а също така може да помогне и срещу много други здравословни проблеми.

Защо точно лимонена вода?

Лимоните са богати на витамин Ц, а освен това съдържат витамин Б и минерали като калций, магнезии, калий и много фибри. Всъщност, те съдържат толкова много минерали, че консумацията на сок от лимон без да е разреден във вода може да нарани емайла на зъбите. Точно затова е важно да пиете вода с лимон, а не само сок. Те имат антибактериални свойства, а също така подсилват и имунната система.

Още полезни свойства:

► Има диуретичен ефект

Консумацията на вода с лимон увеличава производството на урина, като с това спомага за премахването на токсините от тялото.

► Подпомага храносмилането

Молекулярната структура на лимоновия сок е подобна на тази на храносмилателните сокове в стомаха и слюнката. Точно заради това той спомага за разграждането на храната и предотвратява подуването в стомаха и киселините.

► Баланисира нивото на pH в организма

Въпреки киселинността си, лимоновият сок има алкален ефект в тялото и спомага за нормалните нива на pH.

► Подобрява имунната система

Високото съдържание на витамин Ц в лимоновия сок го прави идеалната храна за подобряване на имунната система. Той може да помогне при борбата с настинката, а тъй като е богат и на калий, той стимулира функцията на мозъка и нервната система.

► Подобрява здравето на кожата

Лимоновият сок е чудесен антиоксидант заради съдържанието си на витамин Ц, който спомага за премахването на бръчките и недостатъците от кожата. Той също така я хидратира и я прави по-здрава и сияйна.

► Помага при възстановяване от травми

В случай, че имате някаква травма, то консумирането на вода с лимон забързва процеса на възстановяване заради високото съдържание на витамин Ц. Лимоновият сок също така заздравява костите и сухожилията в тялото, като има и противовъзпалително действие.

► Хидратира

Загубата на течности от тялото през деня може да доведе до дехидратация и умора. Водата с лимон помага за добрата хидратация, дава ви енергия и усилва метаболизма.

► Помага за отслабване

Фибрите в лимона могат да ви държат сити за по-дълго време, което от своя страна ще ви накара да ядете по-малко нездравословни храни през деня. Освен това, както вече казахме, водата с лимон подобрява храносмилането и премахването на токсините, което доъплнително помага при отслабване.

Прочетете още