Хранителните продукти и напитките с висока степен на обработка ускоряват стареенето на клетките, това заключение направиха испански учени от Центъра за борба със затлъстяването и храненето към Университета в Навара.
Тестените изделия и фаст фууд храните, газираните напитки, различните видове десертчета, полуфабрикатите и дълготрайните месни продукти се считат за ултра-обработени. Това са храни и напитки с високо съдържание на консерванти, оцветители и ароматизатори, захар, мазнини и сол, но са бедни на витамини и фибри.
Според резултатите от изследването употребата на такъв тип храна е свързана с намаляване на теломерите - крайните секции на хромозомите, които са маркери на клетъчната възраст.
Научната група е провела експеримент, включващ 886 души на възраст от 57 до 91 години. Изследователите анализирали връзката между храненето на доброволците и наличието на теломери.