Днес е един от най-големите християнски празници - Голяма Богородица

Днес е един от най-големите християнски празници - Голяма Богородица
15 Август 2022

На днешната дата - 15 август, почитаме Успение Богородично - един от 12-те големи християнски празници, на който и православни, и католици почитат Пресветата Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна.

Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

Хиляди именици на Голяма Богородица

Мария е най-популярното женско име в България - носят го близо 110 хил. жени. Имен ден празнуват също Марийка, Мара, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Панайот, Преслав и Преслава. Честит празник на имениците!

Прочетете още