Честит рожден ден, Steven Tyler

Честит рожден ден, Steven Tyler
26 Март 2020

Стивън Виктор Таларико, по-известен като Стивън Тайлър, е роден на 26 март 1948 г. в Ню Йорк и днес той празнува своя 72-ри рожден ден. Баща му Джовани Таларико е учител по музика. Стивън има руски и германски корени в рода си, както и далечна връзка с индианското племе чероки. Има по-голяма сестра – Линда.

Ето как започва всичко с музиката... След като се мести в Бостън през 60-те, Стивън свири в няколко различни банди и през 1970 година основава Aerosmith заедно с Том Хамилтон и Джо Пери. Благодарение на таланта си Тайлър става световноизвестен, а Aerosmith се превръща в една от легендите на рока, която през настоящата година отбелязва половин век на сцена.

През 1973 година излиза дебютният албум на групата - едноименният "Aerosmith", който включва и първия им хит "Dream On". В началото често ги сравняват с The Rolling Stones заради приликата в звученето на песните им и между двамата вокалисти на групите. Но с издаването на третия си албум "Toys in the Attic" през 1975 г. бандата успява да се наложи на сцената на рока. Следват още 12 студийни албума като общият им брой към момента е 15. Гастролирали са на турнета по света общо 32 пъти и са носители на множество награди, сред които 4 Grammy, 6 American Music Awards, 4 Billboard, 10 MTV Video Music Awards и много други. Псевдонимът на фронтмена е "Демонът на писъците". Поставен е на 21-во място в чарта VH1's 100 Sexiest Artists. Освен това е част от класацията "100-те най-велики певци" на Rolling Stone. През 2001 г. е въведен в Залата на славата на рокендрола с Aerosmith, а през 2013 г. Тайлър и неговият партньор по писане на парчета Джо Пери бяха въведени в Залата на славата на авторите на песни.

В личен план, Стивън Тайлър има четири деца. През 1976 г. има връзка с Бебе Бюел, от която има една дъщеря – актрисата Лив Тайлър. От модела Сиринда Фокс има една дъщеря – Миа Тайлър. Заедно с Тереса Брик имат две деца – Челси и Тай. А днес, той вече е горд дядо.

Прочетете още