Честит рожден ден, София Лорен – Киноиконата става на 90

Честит рожден ден, София Лорен – Киноиконата става на 90
20 Септември 2024

Една от най-емблематичните актриси на XX век, кино иконата София Лорен е родена на 20 септември 1934-та в Рим и днес посреща своя 90-и рожден ден.

Пробивът ѝ в киното идва през 1951 г., когато по време на конкурс за красота я забелязва продуцентът и режисьор Карло Понти. Впоследствие той става и неин съпруг. Зад гърба си тя има повече от 100 брилянтно изиграни роли и кариера, простираща се в рамките на седем десетилетия. Призната за най-красивата италианка в света на киното, за нея няма роля, която да ѝ се опре – от бедна девойка до коронована особа и дори жена-вампир. Носителка е на редица отличия, сред които пет награди "Златен глобус" и две "Оскар" – съответно за "Най-добра главна женска роля" в чуждоезичния филм "Чочарка" от 1961 г. (това е първата награда, присъдена на артист от чуждоезична продукция) и за цялостно творчество през 1991 г.

"Ако едно момиче изглежда невероятно добре на младини, но е разсеяна и не доведе нищо до край, красотата скоро ще я напусне. Ако има скромен външен вид, но силен характер, очарованието ѝ ще се увеличи през годините."

"Ако успеете да съхраните в себе си душата на дете, тогава най-страхотните неща в живота ви тепърва ще ви предстоят."

"Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е достатъчно."

"Трудно е да бъдеш неотразима, ако си мързелива."

"Фантазията на мъжете е най-страхотното оръжие на жените."

- София Лорен

Прочетете още