Честит рожден ден, Джон Траволта

Честит рожден ден, Джон Траволта
18 Февруари 2021

Вечният брилянтин на киното - Джон Траволта е роден е на 18 февруари 1954 г. и днес празнува своя 67-и рожден ден.

Звездата му изгрява през 1977г. с ролята в култовия за времето си американски филм "Треска в събота вечер", за който получава номинация за "Оскар". Веднага след това идва и превърналия се във вечна класика "Брилянтин" (заедно с Оливия Нютън-Джон). През 1994 г. излиза следващият много значим филм в кариерата на Траволта - "Криминале" на режисьора Куентин Тарантино. За пресъздаването на персонажа - Винсънт Вега, актьорът отново е номиниран за "Оскар". Следва комедията "Игра на пари", за която пък печели "Златен глобус". Преди да се стигне до един от най-силните му филми, Джон Траволта участва в заглавия като "Код счупена стрела" (1996) на Джон Ву, "Феномен" (1996) и "Тя е толкова прекрасна" (1997) на Ник Касаветис. През 1997 г. излиза тоталният хит на майстора на екшъна Джон Ву "Лице назаем". В него Траволта играе редом до Никълъс Кейдж, а лентата придобива култов статус.

Година по-късно излиза и "Тънка червена линия" на Терънс Малик, който е последван от успешните "Дъщерята на генерала", "Парола: Риба-меч", "Любовна песен за Боби Лонг", "Стълба 49" и мюзикъла "Лак за коса", в който Джон се превъплъщава в образа на жена. Други заглавия с участието на Траволта, които си заслужава да се споменат, са "Ударът "Пелам 123": Отвличане в метрото", в който се изправя срещу Дензъл Уошингтън и "От Париж с любов". Но за нас той ще остане изключително любим с ролята и огромния талант, който демонстрира в емблематичния мюзикъл "Брилянтин".

На фона всички тези успешни роли, в личен план, Траволта претърпява огромни загуби. Първата голяма любов на актьора, Даяна Хайланд, умира в ръцете му, губейки битката с рака на гърдата. През 1991 г. се жени за Кели Престън. Двамата имат две деца - син и дъщеря. През 2009 г. семейството преживява трагедия, след като първородният им син Джет умира на 16-годишна възраст, след получен пристъп по време на семейна почивка. В края на 2010 г. им се ражда второ момченце - Бенджамин. Години по-късно, на 12-ти юли 2020г. Траволта губи и съпругата си, отново заради рака на гърдата.

Прочетете още