Червеното цвекло и неговите полезни свойства

Червеното цвекло и неговите полезни свойства
22 Октомври 2020

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван още от Хипократ, а по късно и от Парацелз за лечение на много заболявания. За съжаление е често пренебрегван на българската трапеза, въпреки че има смайващи лечебни свойства. Цвеклото е невероятно здравословно и заслужава по-често да бъде включено в ежедневния ни порцион. Ето някои доказани причини за това:

Регулира кръвното налягане

Цвеклото има способността да понижава кръвното налягане. Богат е на азотен оксид. Той отпуска и разширява кръвоносните съдове, облекчавайки натиска върху стените им.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Цвеклото като цяло има положителен ефект върху здравето и функциите на сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на червено цвекло намалява риска от инфаркти и сърдечно-съдови заболявания.

Много е полезно при анемия

Силно се препоръчва да включите цвекло в диетата си при анемия, тъй като то имат мощната способност да стимулира производството на хемоглобин.

Увеличава издръжливостта

Много спортисти се доверяват на качествата на червеното цвекло. Проучванията показват, че хранителните вещества, които съдържа, се борят с умората и увеличават енергийните запаси на тялото. Пигментите, които оцветяват урината, когато сте яли червено цвекло, са остатъците от веществата, които са отговорни за повишаване на издръжливостта и силата на тялото ви.

Подобрява мозъчната функция

Поради своите съдоразширяващи свойства, цвеклото е здравословна храна за мозъка. Съдържащите се в него вещества правят възможно насищането на този важен орган с кислород и хранителни вещества. Някои изследвания показват, че цвеклото подобрява паметта, фокуса и потиска дегенеративните процеси в мозъка, водещи до деменция и болест на Алцхаймер.

Помощник на черния дроб

Цвеклото съдържа бетаин - аминокиселина, която подобрява функцията на чернодробните клетки и намалява мастните натрупвания в него.

Прочетете още