Черното кафе понижава риска от сърдечносъдови заболявания

Черното кафе понижава риска от сърдечносъдови заболявания
18 Февруари 2021

Пиенето на около между 3 и 5 чаши неподсладено кафе дневно значително снижават риска от смърт от различни сърдечносъдови болести и разстройства на нервната система, става ясно от статия, публикувана в списанието на Американската кардиологична асоциация "Circulation: Heart Failure". Резултатите се базират на данни от три големи проучвания, проведени с участието на Американската кардиологична асоциация.

"Биоактивните добавки, съдържащи се в кафето, снижават степента на невъзприемчивост на организма към инсулин и като цяло благотворно се отразяват на неговата устойчивост към възпалителни процеси. Подобен ефект може частично да обясни този благотворен ефект, който сме открили. И все пак за разкриване на механизма на действие на кафето са необходими допълнителни изследвания", казва Мин Дин от Харвардския университет (САЩ).

Анализът показа, че в сравнение с тези, които не пият кафе, рискът от сърдечна недостатъчност намалява с течение на времето с 5-12% за всяка чаша кафе дневно.

При безкофеиновото кафе обаче не се наблюдават въпросните ползи за здравето, даже напротив - анализът установява връзка между консумирането на кафе без кофеин и повишения риск от сърдечна недостатъчност.

Сърдечна недостатъчност възниква, когато отслабеното сърце не е в състояние да изпомпва кръв в клетките на тялото и да му осигури достатъчно кислород, за да функционира правилно. Хората със сърдечна недостатъчност страдат от умора и задух, и им е трудно да ходят, да се изкачват по стълби или да извършват други ежедневни дейности.

"Въпреки че не е установена причинно-следствена връзка, любопитно е, че и трите проучвания показват, че консумацията на кафе е свързана с намален риск от сърдечна недостатъчност и че кафето може да бъде част от здравословната диета, ако се консумира без захар и млечни продукти с високо съдържание на мазнини", обяснява диетоложката Пени Крис-Етертън, бивш председател на комисията по начин на живот и кардиометаболитно здраве на Американската кардиологична асоциация.

Прочетете още