Част от музикалния каталог на Queen е напът да бъде продаден за рекордните 1 милиард долара

Част от музикалния каталог на Queen е напът да бъде продаден за рекордните 1 милиард долара
2 Юни 2023

Част от музикалния каталог на Queen, съставен от песни от 70-те и 80-те години, може да бъде продаден на Universal Music Group за колосална сума. Източник, запознат със сделката, е заявил пред CNN, че са "в ход" преговори за това UMG да придобие творчеството на великата група от Disney Music Group, която държи правата на северноамериканския пазар. В останалата част от света правоносител е компанията Queen Productions, собственост на Brian May, Roger Taylor, John Deacon и фонда, който управлява наследството на Freddie Mercury, принадлежащо на родителите, сестра му и Mary Austin.

Интерес към музикалната колекция проявявали и някои големи инвестиционни фондове. Очаква се сделката да приключи в рамките на месец, а CNN уточнява, че размерът ѝ ще бъде рекорден за цялата музикална индустрия. Други източници като American Songwriter споменават цифрата 1,1 милиарда.

В момента Queen е 48-ият най-популярен изпълнител в световен мащаб според Spotify, с 47,7 милиона слушания месечно. Но техният каталог не е единственият с авторски права на зашеметяваща стойност, за който се обсъжда, че ще бъде продаден (или частично продаден) през следващите месеци. Variety съобщи, че Sony Music Group води преговори за придобиване на 50% от музикалните права за творческото наследство на Michael Jackson на цена от около на 800-900 милиона долара.

Прочетете още