Бързото ходене забавя биологичното стареене

Бързото ходене забавя биологичното стареене
11 Май 2022

Учени от университета на Лестър, Великобритания, са открили пряка връзка между бързото ходене и забавянето на стареенето. Те са стигнали до това заключение след анализ на генетичните данни на 400 000 души, съобщава ScienceDaily (предава БТА).

Авторите на изследването са обърнали специално внимание на дължината на теломерите на белите кръвни клетки - показател за биологичната възраст на организма. Теломерите са защитните окончания на хромозомите, които постепенно се скъсяват с напредване на възрастта. Те съдържат повтарящи се последователности от некодираща ДНК, които предпазват хромозомата от увреждане. При всяко делене на клетката теломерите се скъсяват. В крайна сметка те стават толкова малки, че клетката губи способността си да се дели. Това се нарича "репликативно стареене". Натрупването на стареещи клетки води до отслабване на организма и развитие на свързани с възрастта заболявания.

Проучването показва, че хората, които ходят бързо, дори и да не се занимават с друга физическа дейност, имат по-дълги теломери. Според направените изчисления към средата на живота биологичната им възраст е с 16 години по-ниска в сравнение с тази на връстниците им, които ходят бавно.

Авторите на изследванто са сравнили генетичните данни с физическата активност на участниците, която е проследена с помощта на специални гривни, пише БТА. В заключение, резултатите са показали, че бързото ходене наистина помага за намаляване на биологичната възраст и забавя настъпването на старостта.

Прочетете още