Бургас показва ранни творби на Христо Явашев-Кристо

Бургас показва ранни творби на Христо Явашев-Кристо
25 Юни 2020

Ранни рисунки и акварели на Христо Явашев-Кристо ще бъдат показани в Бургас. Те са от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Националната художествена академия, съобщава БНР.

Творбите ще бъдат показани във филиала на академията в морския град. Изложбата е озаглавена „Кристо - ранни етюди“, а творбите са от музейната сбирка на Националната художествена академия, която освен черни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод, автентично автографирани и подарени от авторите, разказва заместник-ректорът професор Свилен Стефанов.

„Музейната сбирка на Националната художествена академия притежава някои ранни работи на Кристо по времето, когато е учил между 53-а и 56-а година в Академията и между другото те са много любопитни, защото разкриват неговите рисувачески умения. Той още като съвсем млад е много сръчен като рисувач, което по-късно оказва голямо внимание върху направата на неговите проекти, част от които са рисувани“, обяснява проф. Стефанов.

Изложбата „Ранните рисунки на Кристо“ ще бъде открита днес в галерията на филиала на Националната художествена академия в Бургас и ще остане в морския град до края на юли.

Прочетете още