Björn Ulvaeus от ABBA се присъедини към протестно писмо срещу използването изкуствен интелект

Björn Ulvaeus от ABBA се присъедини към протестно писмо срещу използването изкуствен интелект
24 Октомври 2024

Музиканти от групите ABBA, Radiohead и Cure се присъединиха към световноизвестни актьори и писатели, като подписаха протестно писмо срещу нелицензираното използване на техни творби за обучение на изкуствен интелект, съобщават световните осведомителни агенции.

Хиляди творци подписаха писмото, публикувано във вторник - най-новото публично предупреждение за инструментите на изкуствения интелект, които могат да създават синтетични изображения, музика и текстове, след като бъдат обучени върху огромни масиви от произведения, създадени от хора.

Своите подписи под изявлението поставиха актрисите Джулиан Мур и Росарио Доусън, вокалистът на Radiohead Том Йорк, членът на ABBA Бьорн Улвеус, Робърт Смит от Cure, писателят Казуо Ишигуро, актьорът Кевин Бейкън и композиторът Макс Рихтер. Автор на инициативата е британският композитор и бивш топ мениджър на технологичната компания Stability AI Ед Нютън-Рекс, пише БТА.

Изявлението е подписано и от организации, сред които са Universal Music Group, Warner Music Group, Sony Music Group, HarperCollins Publishers и профсъюзът на актьорите в САЩ SAG-AFTRA.

"Нелицензираното използване на творчески произведения за обучение на генеративен изкуствен интелект е сериозна и несправедлива заплаха за препитанието на хората, които стоят зад тези произведения, и не трябва да се допуска", се казва в петицията.

Прочетете още