45 години от появата на Уокмена – устройството, което промени слушането на музика

45 години от появата на Уокмена – устройството, което промени слушането на музика
2 Юли 2024

Удоволствието да носиш в джоба си мини касетофонче с касети и да слушаш любимата си музика, вървейки по улицата... несравнимо!

Преди хората да получат възможност да носят огромни количества песни в джоба си (в телефона, или плеър с големина на кибритена кутийка), на мода беше един далеч по-прост, но верен приятел – уокменът. Някои от вас сигурно добре помнят времената на уокмените, които предизвикаха революция. Първият преносим аудио касетофон (Sony Walkman), който в следващите над 20 години носеше радост на малки и големи почитатели на музиката, е представен на света на 2 юли 1979-а. Да, точно така... преди 45 години.

Подбрахме най-интересните акценти от неговата история.

Как се ражда идеята за революционното откритие... Оригиналният плеър е създаден за единия от двамата основатели на Sony - Акио Морита. Той иска да има възможност да слуша любимите си опери по време на дългите полети от Япония до САЩ. До момента това е възможно единствено с помощта на обемния касетофон Sony TC-D5, разказва в своя статия списание Time. Норио Ога, който тогава все още не заема позицията изпълнителен вицепрезидент, измисля слушалките, които правят слушането на музика лично преживяване.

Второто поколение на плейъра Walkman WM-2 излиза през 1981-ва и разполага с механизъм, който предотвратява "надъвкването" на лентата. През 1983 г. пък третата генерация WM-20 доказва, че джобният касетофон може да бъде съвсем малко по-голям от самата аудиокасета.

През същата 1983 г. Sony представя първото преносимо устройство за възпроизвеждане на компактдискове и поставя началото на нова ера в индустрията. Под марката Walkman се продават също плейъри с вградена памет и смартфони. Джобните касетофончета обаче си остават класика, от която японците се отказват окончателно чак през 2010 г.

За 30 години Sony продават над 385 милиона Walkmans във версии на касети, CD, мини-дискове и цифрови файлове и бяха лидери на пазара до пристигането на iPod на Apple и други нови цифрови устройства.

Значимостта на уокмена печели първото място в класацията на британския вестник The Telegraph за 50-те най-велики открития, свързани с музиката.

Прочетете още