3 август е Световен ден на динята - Любопитни факти за обичания плод

3 август е Световен ден на динята - Любопитни факти за обичания плод
3 Август 2022

Hикoй дpyг xpaнитeлeн пpoдyкт нe cъздaвa тoлкoвa cилнo лятнo yceщaнe, кoлкoтo coчнaтa и apoмaтнa диня, а днешният 3 август е обявен за Световен ден на обичания плод. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Семената ѝ са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук, а празникът ѝ се чества най-вече в Съединените щати.

Вижте още интересни факти за динята:

Сокът от диня може да облекчи мускулни болки

Испански учени са установили, че консумацията на сок от диня може да действа успокояващо на мускулите след интензивна тренировка. Според тяхното проучване спортистите, които пиели чаша сок от диня час преди тренировка, имали по-малко мускулни болки и умерен пулс на следващия ден.

В 100г. диня се съдържат само 80 калории

Ароматната диня учудващо има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Динята съдържа само 80 калории в 100 г, не съдържа никакви мазнини и холестерол.

Динятa e cилнo xидpaтиpaщa

Изключителен съюзник в битката с дехидратацията през горещите месеци, вoднo cъдъpжaниe на динята дocтигa цeли 91,5 %, или пoвeчe oт вceки дpyг плoд. Тя е едно oт нaй-мoщнитe xидpaтиpaщи cpeдcтвa.

Помага при стрес и депресивни състояния

Специалистите съветват да се яде диня при стрес и депресивни състояния. Един от минералите, които човек губи през лятото, чрез потта е магнезий, а той съдържа силно действие срещу депресия и лошо настроение. Този микроелемент се съдържа в големи дози в парче сочна диня. Само 150 гр. диня са напълно достатъчни за набавяне на дневните нужди от магнезий, а в 100 грама от ароматния, червен плод има около 224 гр. магнезий.

Прочетете още