27 март е Международен ден на театъра – По традиция у нас се връчват наградите "Икар"

27 март е Международен ден на театъра – По традиция у нас се връчват наградите
27 Март 2024

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г на Деветия конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО, защото на този ден се открива сезонът на "Театър на нациите" ("Theatre of Nations"). От тогава всяка година на този ден световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития. По традиция у нас се връчват Националните награди "Икар" на Съюза на артистите в България.

Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат творци в 23 категории. И тази година сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще е домакин за творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон. Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор Вакари, а холивудският актьор Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Три са специалните награди, които се присъждат на доц. д-р Биляна Томова за постижения в Преподавателската дейност, сценографът Вечеслав Парапанов ще бъде удостоен с наградата за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев, тази година актрисата Мария Каварджикова ще излезе на сцената за да получи приза за Изключителен принос към българския театър.

Приходите от продажбата на билети са предназначени за Здравния фонд на Съюза на артистите в България, чрез който се подпомагат членове на САБ при животоспасяващи операции. От 2007 г. досега благодарение на този фонд са подпомогнати над 150 артисти.

Церемонията ще се излъчи пряко от 19:00 часа по БНТ 2 и на запис на 28 март от 22:00 часа по БНТ 1.

Прочетете още