11 юли – Световен ден на човечеството

11 юли – Световен ден на човечеството
11 Юли 2024

На 11 юли през 1987 г. се е родил 5-милиардният жител на планетата и по този повод, преди 35 години (1989) Фондът на ООН за населението излиза с препоръка датата 11 юли да се чества като Световен ден на човечеството.

Любопитно е, че първият милиард човечеството е постигнало за 250 000 години, а за втория милиард са били необходими само 127 години. През 2011 г., броят на хората достига 7 милиарда, а на 1-ви януари тази година „Дойче Веле“ съобщи, че само през 2023-та световното население се е увеличило със 66 милиона души и вече е над 8 милиарда. Този ден се празнува още и като Световен ден на популациите.

От ООН прогнозират, че през 2050-та година на планетата ще има около 9 милиарда жители. А, още през 1677 г. холандецът Антони ван Льовенхук заключил, че на Земята не може да има повече от 13 385 милиарда души. За това изчисление, пише популационният биолог Джоуъл Коен в книгата си "Колко души може да изхранва Земята?".

Климатолозите Дейвид Спрат и Ян Дънлоп от австралийската организация Breakthrough - National Center for Climate Restoration пък, въз основа на свое проучване говорят за екзистенциален риск за човечеството, ако продължим да живеем както досега. Според неблагоприятния сценарий на двамата учени, през 2050-та година температурите на Земята ще са се покачили с три градуса. В Северна Америка ще се вихрят горски пожари, горещини и суша. Над една трета от хималайските ледове ще са се разтопили. Много екосистеми като кораловите рифове, Амазонските гори и полярните райони ще са пострадали. Два милиарда души по света ще са засегнати от липсата на вода.

Те предлагат всички страни в света да работят заедно, за да изградят индустриална система без емисии и да работят върху начини да опазят климата.

Прочетете още