Защо не бива да използваме интернет за диагностика на болести

Защо не бива да използваме интернет за диагностика на болести
Снимка: Perspecsys Photos
22 Май 2015

Използването на интернет за диагностика на заболявания е по-скоро опасно, отколкото полезно за здравето, пише в. Daily Express, позовавайки се на резултатите от австралийско проучване.

Търсачки като Google и Bing предоставят често неуместна информация. Ползвайки я, много хора със сериозни заболявания си поставят сами погрешна диагноза, предприемат неправилно лечение и отлагат посещенията при специалист.

Авторите на проучването от университета на Куинсланд смятат, че интернет също така допринася за т.нар. "киберхондрия" - склонност към самодиагностика на базата на информация за здравни симптоми, получена от мрежата, която често подхранва  неоснователни тревоги и страхове.

От Google отчитат, че внушителните половин милиард търсения всеки месец са за свързана със здравето информация.

 Настоящото проучване е първото по рода си, оценяващо ефективността на търсачки за търсения с медицинска насоченост. 

"Все повече хора се обръщат към д-р Гугъл, за да си поставят сами диагноза. Данните от настоящото проучване обаче показват, че само около три от първите десет предоставени от търсачката резултати са с висока степен на полезност за самодиагностика.

И тъй като наистина полезната информация е малко, хората се изкушават да продължат с търсенето и получават погрешни данни и съвети, което е вредно и опасно", обясняват изследователите.

Прочетете повече на inews.bg

Прочетете още