Защо обичаме да похапваме шоколад?

Защо обичаме да похапваме шоколад?
Снимка: protographer23
12 Юни 2016

Чудили ли сте се някога защо обичаме шоколада толкова много? Отговорът може да ви изглежда прост, като „защото е вкусен“, но може би има нещо повече от това. Стимулирането, което тялото ви получава, осигурява приятно усещане за вкусовите ви сетива, карайки ви винаги да искате още. Известно е, че шоколадът леко повдига настроението, стимулира мозъчните вълни и намалява стреса. Вероятно това е причината много хора да се тъпчат с бонбони, когато са ядосани или разстроени. Те не осъзнават, че всъщност си помагат, когато ядат шоколад. Когато нивата на стреса са по-ниски, те стават по-спокойни, което от своя страна е полезно за тяхното здраве. Шоколадът също повишава нивата на антиоксиданти в кръвта, което от своя страна помага в борбата с чужди тела, които могат да причинят заболявания. Така хората са по-слабо подвластни на вирусни заболявания или настинки, които могат да се появят по различно време на годината. И разбира се, трябва да споменем, че вкусът, който доставя любимият ни шоколад, е страхотен. Яденето на сладко повдига настроението ни и ни позволява да поддържаме връзка с детето в нас. Дали става въпрос за фъстъчено масло, шоколад, захаросани стафиди или крем карамел, ние изпитваме пълно удовлетворение, когато се поглезим. Трудно е да се обясни, но само истинските любители на шоколад ще разберат това.

За съжаление шоколадът има някои отрицателни ефекти върху тялото, ако се консумира прекалено често. В шоколадите обикновено има високи нива на захар, което се дължи основно на други съставки, които се добавят. Прекалената захар ще доведе до допълнителни калории и мазнини, които могат да доведат до по-висок холестерол, ако не тренирате редовно. Един от най-големият проблем, обхванал обществото ни днес, е затлъстяването. Има дори някои физически причини, които почти принуждават тялото ви да иска шоколад. Пристрастяването към шоколада е често срещан феномен, характерен два пъти по-често за женския пол. В механизма на това участват биоактивни вещества като кофеин, тирамин, фенилаланин. Последните имат действие подобно на амфетамина, макар и много по-слабо. Напоследък е изолиран невроактивен алкалоид, който евентуално може да допринася за зависимостта към шоколада, но в крайна сметка това не е пристрастяване, което може да се приема за вредно за здравето, а по-скоро удоволствие от вкуса и аромата на тази превъзходна храна.

Може с категоричност да се каже, че шоколадът е полезен продукт и консумиран в умерени количества доставя не само удоволствие, но и има доказано благоприятни ефекти, особено за чувството на щастие у всеки, който го похапва.

Снимка: LongitudeLatitude

Тагове: Любопитно

Прочетете още