Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система

Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система
19 Юни 2017

Според ново проучване Юпитер не е просто най-голямата планета в Слънчевата система, но е и най-старата. Екип от учени са открили, че ядрото на Юпитер е било 20 пъти размера на Земята един милион години след формирането на Слънцето преди около 4.5 милиарда години. Тъй като новородените звезди са склонни да освобождават енергия, която издухва газта и праха за образуване на планета, газовият гигант трябва да е могъл да абсорбира материя много, много бързо.

Учените открили, че изследваните метеорити съдържали два слоя различни компонента, характерни за ранната Слънчева система. След изследването станало ясно, че единият слой съдържа материали от звезда, различна от нашата. Данните от изотопите на волфрам показали, че двата слоя са разделени във времето между 2 и 3 млн. години. Най-вероятният механизъм за отделянето на двата слоя на метеоритите е формирането на Юпитер, казва Томас Крюер, ръководител на изследователския тим.

Според него Юпитер се формира толкова бързо и е толкова голям, че не позволява на двата отделни слоя от ранен материал от Слънчевата система да се смесят. Двата слоя са открити от Крюер и групата му чрез измерване на изотопи в метеоритните проби. Така откриват, че всеки от двата слоя е съществувал едновременно с другия по едно и също време в ранния период на Слънчевата система. Въпреки това не са се смесили, защото нещо им е попречило.

Юпитер е една от най-интересните планети в нашата Слънчева система. Неговата маса е  по-голяма от масата на всички останали планети от Слънчевата система, а неговата гравитация е помогнала да се формират орбитите на останалите обекти в цялата Слънчева система.

Прочетете още