Венеция ще глобява за непристойно поведение на туристи

Венеция ще глобява за непристойно поведение на туристи
Снимка: Giuseppe Milo
7 Август 2017

Властите в италианския град Венеция обявиха, че въвеждат „12 златни правила за поведение на гостите”., а при нарушение глобата ще е от 25 до 500 евро, съобщи асоциацията на руските туроператори.

„Венецианските власти обявиха увеличаване на глобите за непристойно поведение. Вместо предишните 50 евро за къпане в каналите ще се плащат 500 евро. За разходка в града по бански костюм или с разголено тяло глобата става 200 евро. По 100 евро ще се взимат от всеки, който си прави пикник на обществено място или кара велосипед в пешеходни зони”, се казва в съобщението.

Снимка: Gina.Di

Напомня се също, че властите предвиждат глоба за писане по паметници (400 евро) и да правене на боклук (25 евро). Туристите ще бъдат информирани за 12-те правила чрез нова кампания #EnjoyRespectVenezia („Наслаждавай сеУважавай Венеция”) в социалните мрежи, както и със съобщения и плакати на сайта на общината, на билбордове и в местата, където има най-голямо струпване на хора. Кампанията ще е на 10 езика.

Освен това, в историческата част на Венеция е въведен и мораториум върху строителството на нови хотели и ресторанти за бързо хранене.

Любопитно е, да се отбележи, че за гондолиерите, обикалящи по многобройните канали на града, има специални пътни правила и знаци. Така например големите и малки моторни съдове трябва да се придържат към дясната страна на каналите, а ръчно управляемите – към лявата. Само на канала Рио Ново движението за всички е отляво.

Снимка: Nick Savchenko

Прочетете още