„Умни“ капачки показват дали млякото ви е вкиснало

„Умни“ капачки показват дали млякото ви е вкиснало
Снимка: Guy Montag
25 Юли 2015

Ако не сте почитатели на отколешния навик "помириши и прецени" що се отнася до състоянието на млякото, то следващите редове вероятно ще ви зарадват.

Изследователи от Калифорнийския университет и тайванския National Chiao Tung University са създали "умни” капачки, които могат да преценят дали съдържанието на съответния артикул е в благоприятно за използване състояние.

Капачките са създадени благодарение на 3D принтер, а въпросните съдържат пасивен безжичен сензор, който е способен да определели дали млякото (и всякакви други напитки) са се развалили или са годни за употреба, когато го докоснат.

Любопитният продукт може да улавя промените на съдържаната течност заради присъствието на бактериите в нея, а след това да изпрати резултатите безжично и в реално време.

Това означава, че в бъдеще ще можем да използваме мобилно приложение да проверяваме колко прясно е млякото (и храните), което купуваме, преди да заплатим съответната сума за тях.

Хората, които стоят зад "умната" капачка виждат залегналата в нея технология да има и други приложения – например при тъй наречените "умни" импланти, които могат да мерят кръвно налягане и концентрацията на наркотици, а след това да прехвърлят резултатите към външно устройство (смартфон, таблет и т.н.) .

Прочетете повече на inews.bg

Прочетете още