Уитни Хюстън - кралицата, която покори света

Уитни Хюстън - кралицата, която покори света
Снимка: loloharris22
9 Август 2016

Уитни Елизабет Хюстън е родена на 9 август 1963г. и днес трябваше да празнува своя рожден ден. 

Израснала е в в Нюарк, Ню Джърси. Тя е дъщеря на Сиси Хюстън, успешна ритъм енд блус беквокалистка и братовчедка на звездата Дион Уоруик. Уитни започва да пее в църковен хор в родния си град, а на 11 вече изпълнява соловите партии. Пее и като беквокалистка с Чака Кан, Лу Роулс и с майка си. Кръстница на Уитни е Арета Франклин, което още повече я свързва с музиката.
Кариерата на Уитни започва като модел. Тя прави фотосесии за различни списания и се появява в епизоди на сериала "Give Me A Break". След това се отдава на музиката и набързо става златното момиче на музикалната индустрия.

Снимка: vincentcmoore

От средата на 80-те до втората половина на 90-те години Уитни е една от певиците, чиито албуми се продават рекордно-много в света. През годините тя успя да продаде над 170 милиона копия от дисковете и синглите си.

Снимка: 90shiphopraprnb

В процъфтяващата си кариера, тя успява да открие време и за любов, и през юли 1992г. се омъжва за певеца Боби Браун. Кратко след това се оказва, че чака дете и през март 1993г. ражда момченце, Боби Кристина. Бракът на Уитни и Боби може да бъде описан най-общо като бурен. Между твърденията за семейно насилие, употреба на наркотици и многото арести на Боби, Уитни Хюстън винаги твърдо е стояла зад мъжа си. Но през 2007 година явно идва  моментът, в който проблемите не могат да бъдат преодолени и в крайна сметка бракът на Уитни с Боби тогава приключва с развод. И двамата се обвиняват взаимно за семейния провал. Роднините им ги обвиняват, че са провалили детството на единствената си дъщеря. След развода Уитни често посещава клиника за алкохолна и наркотична зависимост.

Снимка: 90shiphopraprnb

Това за личният й живот, да се върнем на професионалния.

Според Книгата на рекордите на Гинес Уитни е най-награждаваната певица на всички времена. Списъкът й с награди е много дълъг - 6 Грами, 2 Еми, 30 награди на сп. "Билборд", 22 Американски музикални награди и др. Общо отличията й са 415.

Снимка: mgscrilla

Един от най-важните ходове в кариерата на Уитни идва с ролята на разглезена певица, преследвана от вманиачен фен във филма „Bodyguard” (1992г.), в който ѝ партнира Кевин Костнър. Саундтракът на филма се продава в тираж от 34 милиона копия.

Снимка: groove-theory

Във връзка с наградите тя чупи няколко рекорда. Тя има най-много Американски музикални награди, присъдени на самостоятелен изпълнител. С покойния Майкъл Джексън споделя рекорда за най-много Американски музикални награди, присъдени за една година /8 награди за 1994 г./. Певицата държи рекорда и за най-много Световни музикални награди, спечелени за една година /6 за 1994 г./.

Снимка: Снимка: sonsandbrothers

През 2001 година, Уитни счупва рекорда на Марая Кери за най-голяма сделка в областта на звукозаписа, като преподписва договора си с Arista Records за $100 млн. долара.

Снимка: jcine

През 2003 г. Уитни се нарежда на трето място в списъка на канала VH1 за 50-те най-велики жени в ерата на видеоклиповете. Изпреварват я само Мадона и Джанет Джексън.
По отношение на наградите Грами Уитни е номинирана общо 36 пъти. Първата награда печели през 1986 г. за най-добър женски вокал за "Saving All My Love for You". Наградата за албум на годината тя печели за "The Bodyguard Soundtrack" през 1994 г. Тогава печели и наградата за запис на годината за "I Will Always Love You" отново от саундтрака на "Бодигард". Тази песен и носи и още една награда Грами отново за най-добър женски вокал. Петата награда Грами за най-добър женски вокал е за песента й "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)". Последната награда Грами Уитни печели за най-добър ритъм енд блус вокал за "It's Not Right But It's Okay", един от последните й хитове.
Уитни Хюстън е единственият изпълнител, който има седем последователни номер едно хита в класацията Горещите 100 на Билборд. Това са парчетата "Saving All My Love for You", "How Will I Know", "Greatest Love of All", "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)", "Didn't We Almost Have It All", "So Emotional" и "Where Do Broken Hearts Go".

Снимка: whitneynippyhouston

Бляскавата кариера на певица и актриса приключва неочаквано и трагично на 11 февруари 2012 година. Тя е намерена мъртва във ваната на хотелската й стая в Бевърли Хилс в навечерието на наградите „Грами".

Смъртта на Уитни потресе музикалния свят и милионите и почитатели. Тя покори света със забележителната сила на гласа си и редица силни хитове. Най-популарната от всичките й песни остава I Will Always Love You , с която Уитни си запази място на музикалните върхове.

Тагове: В памет

Прочетете още