Странни закони в Европа – какво да избягвате, когато сте в...

Странни закони в Европа – какво да избягвате, когато сте в...
Снимка: Charles Clegg
21 Май 2015

Според една популярна пословица, „когато си в Рим, прави като римляните“.

Това се прилага с пълна сила при спазването на местните закони, но с обратен знак – не прави това, което местните не правят. Ето някои забавни, но и полезни правила, за които едва ли сте подозирали, че нарушавате.

Великобритания

В Англия е забранено на момчета под 10-годишна възраст да гледат голи манекени. След това могат да гледат колкото голи манекени си поискат. Страдате от чума? Е, тогава ви е забранено да се качите на такси. Вместо това използвайте градския транспорт, лондонското метро за предпочитане. Не и ако сте жена и ядете шоколад обаче – на жените е забранено да ядат шоколад в градския транспорт. Друг странен закон, свързан с храната, е този за сварените яйца – забранено е свареното яйце да се чупи от заострения му край. Забранено ви е и да умрете в Парламента. Чудно какви ли са санкциите за нарушителите... Внимавайте и когато пишете писмо или получавате такова (да, в Англия традициите за писане на хартия са все още живи) – счита се за държавна измяна, ако пощенската марка с лика на монарха е поставена с главата надолу или пък скъсана.

Ирландия

В Ирландия е нелегално да практикувате вещерство, магьосничество и всяко подобно дяволско занимание. Жалко за феновете на Хари Потър...

Снимка: Andrew Kuznetsov

Шотландия

В Шотландия, ако ви се пишка страшно много и почукате на нечия врата, като помолите да използвате тоалетната, домакините нямат право да ви откажат. Ура!

Дания

В Дания всеки е длъжен да проверява за спящи деца под колата си преди да я запали.Освен това там затворниците могат легално да избягат от затвора. Ако ги хванат – просто ще си доизлежат присъдата.

Снимка: Stefano Mazzone

Германия

Най-важното правило, което всеки минаващ през Германия трябва да знае, е, че е забранено да ви свърши горивото на магистралата (аутобан). Направете си напомняне, ако планирате да пътувате в тази посока.

Снимка: Paul Heaberlin

Франция

Колкото и да е романтична, Франция все пак поставя граници на любовта – целуването върху влакови релси е строго забранено. Забранена е и продажбата на кукли, които не са с човешки лица. Не се учудвайте, ако по радиото пускат предимно френска музика - има закон според който 70% от музиката, пускана по радиото в интервала от 8 ч. сутринта до 8 ч. вечерта, трябва да е на френски изпълнители. Там пепелниците се считат за смъртоносно оръжие, а рекламите на продукти, съдържащи сол или захар, задължително включват и напомняне, че всеки трябва да тренира ежедневно и да яде поне по 5 порции плодове и зеленчуци на ден. О, и още нещо. Тук е забранено да кръстите домашното си прасенце Наполеон. Да си знаете, за всеки случай.

Прочетете повече на peika.bg

Прочетете още